
Emma Lundberg (1869-1953) var pionjär inom den svenska trädgårdskonsten. På Bullerbacksstigen i Lidingö skapade hon sitt livsverk – den egna trädgården kallad ”Målet”. Emma, konstutbildad, men självlärd som trädgårdsarkitekt, har inspirerat andra att utveckla och skriva om trädgårdar.
Emma växte upp i Kristianstad, dotter till bokbindaren Anders Borg och hans hustru Carolina. Efter flickskolan gick Emma en kortare konstutbildning i Lund, gifte sig med möbelhandlaren Carl Lundberg och fick med honom fyra barn, tre söner och en dotter.
Hennes trädgårdsintresse inspirerades av skånska trädgårdar. En förebild blev trädgården vid Sofieros slott. Hon var också påverkad av den engelska Arts- and Crafts-rörelsen.
År 1910 flyttade familjen till Lidingö och köpte en tomt, som sluttade ner mot Kyrkviken. Här byggdes ett bostadshus och en unik trädgård anlades. På denna drygt 2000 kvadratmeter stora yta planterades 60 fruktträd; friväxande äppelalléer, en pergola med 28 päronträd och körsbärsträd. Dessutom anlades en rosenträdgård och ett land med 88 olika sorters pioner. Familjen kallade huset och trädgården för ”Målet”, som de skötte tillsammans,
År 1932 kom Emmas första bok Min trädgård; några akvareller med åtföljande text. Hennes nästa bok, med titeln Trädgården, en länk mellan hemmet och naturen, kom 1936. Emma omnämndes som ”Sveriges svar på Gertrude Jekyll”(den engelska trädgårdspionjären).
Under de hårda vintrarna 1939-40 frös nästan alla fruktträden i trädgården. Det ledde till att hon och sonen Erik skapade en öppnare och mera funktionalistisk trädgård. Arbetet resulterade i en bok av dem båda, Svensk trädgård, dess förutsättningar i tradition och natur, utgiven 1941.
Emma avled 1953 och många av hennes idéer glömdes bort. På Millesgården visades hennes konst på en utställning 1997 och året därpå anlades en trädgård där till hennes minne. Ett 50-tal pioner, perenner och päron på spaljé planterades och trädgården kan beses när museet är öppet.
Lidingö Nyheter presenterar under sommaren en serie av artiklar under namnet ”Lidingökvinnor” i samarbete med Lidingö Hembygdsförening och Lidingö museum. Senare i höst kommer en utställning på museet med samma namn.