Lidingöfotograf svensk mästare i naturfotografi

Busksångare söker partner vid Ekholmsnässjön. Foto: Tomas Carlberg
Natur22 november 2020 kl 06.022

Tomas Carlberg, Lidingös egen naturfotograf, kammade hem första priset i SM i Naturfotografi i kategorin Övriga djur. Han fick dessutom en hedersam fjärdeplacering i kategorin Fåglar med en bild av en busksångare som han fotograferade i somras vid Ekholmsnässjön.

– Jag är omtumlad men stolt och glad över att min bild på en apollofjäril vann guld i klassen Övriga djur i årets upplaga av SM i Naturfotografi. Och att busksångaren, som jag fotograferade ett stenkast hemifrån i somras, kom på fjärde plats i klassen Fåglar, säger Tomas Carlberg.

För ett par år sedan hade Tomas Carlberg en uppskattad utställning på Lidingö museum i vilken han visade många exempel på vad som rör sig i öns natur. Lidingöborna är naturintresserade och utställningen blev en publiksuccé.

– Alla bilder på den utställningen var tagna på Lidingö, säger Tomas Carlberg.

Numera nedlagda Lidingö Tidning var en av de första som för över 20 år sedan publicerade bilder fotograferade av en ung Tomas Carlberg.

Svart, vitt och lite rött – Apollon. Foto: Tomas Carlberg

– Jag har fotograferat djur och natur ända sedan 1970-talet, men sedan fem år går jag in helhjärtat i naturfotograferingen. Mina motiv är främst fåglar, däggdjur, dagfjärilar och landskap. Mina motiv finner jag såväl i exotiska länder som Etiopien, Madagaskar och på Galapagos som i Sverige. Och många av mina bästa bilder har jag tagit hemma på Lidingö! Vi har en fantastiskt fin natur på ön, och den måste vi vara rädda om, säger Tomas Carlberg.

Tomas Carlberg är zoolog och journalist samt fotograferar på fritiden. Sedan årsskiftet arbetar han som miljökonsult på Naturcentrum AB, ett av landets mer välrenommerade miljökonsultföretag. Han är också chefredaktör för tidningen Fauna & flora som grundades på Naturhistoriska riksmuseet redan 1906.

SM i Naturfoto arrangeras sedan 2018 av Svenska Porträttfotografers Förbund. Årets tävling lockade 127 fotografer som tillsammans tävlade med 412 bilder i kategorierna Fåglar, Däggdjur, Övriga djur, Växter, Landskap och Kreativ naturbild.

Kommentarer

  1. Stort Grattis Tomas! Och så välförtjänt. Särskilt från oss lidingöbor som fått ta del av dina fantastiska bilder från djurlivet på vår ö.
    Margareta Borgelin

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *