
Katarina Palmstierna på Lidingö Näringsliv har nu gjort 100 intervjuer med Lidingöföretag för att utröna vilka problem de mött under Coronakrisen, hur de hanterat det och vilka positiva saker som kommit ut ur detta. Intervjuerna finns publicerade på facebook och här på Lidingö Nyheter.
– Syftet har varit att följa och förstå vad som händer inom företagen i Coronakrisens spår, för att få kunskap om vilka åtgärder som vi i Lidingö Näringsliv, Lidingö stad och andra aktörer behöver göra för att stödja företagen, men också för att bara finnas som stöd och lyssna, säger Katarina Palmstierna.
Sammanfattningsvis kan sägas att företagen har genomgått tre faser, berättar Katarina:
Fas 1. Chocken
Den kom redan första veckan (vecka 11): då stod ön stilla – ingen vågade sig ut och intäkterna rasade snabbt. Restauranger och caféer drabbades direkt och blev stående tomma, konferensanläggningarna fick möten, fester och bröllop avbokade eller framflyttade till hösten. Tider hos frisörer, tandläkare, optiker blev avbokade. Modebutiker, skomakare, inredningsaffärer och gym stod så gott som tomma. Många av våra små konsultbolag fick tomt i orderboken över en natt – ingen ville nu satsa på utbildning, affärsutveckling eller kommunikation.
Fas 2. Att förstå och hantera situationen
Veckan därpå började man samla sig och startade arbetet med att se över likviditeten, avboka leveranser i den mån det gick, tala med återförsäljare och banken, se över personalsituationen, etc, kort sagt få en överblick över den finansiella situationen och göra olika scenarios. Regeringen hade då inte kommit med några ”räddningspaket” ännu.
Nu började man också införa Folkhälsomyndigheternas krav på virushantering.
I denna vecka började också folk att hamstra mat – den stora toalettpappershysterin kom igång. Förutom toalettpapper hamstrade man ris, spagetti och andra torrvaror i tron att maten skulle ta slut.
Fas 3. Kreativiteten startar
Det märks att vi har många småföretag och många entreprenörer med kreativt tänk på ön. Mycket snabbt började man ställa om, finna nya vägar till kunder och hitta nya affärsmodeller och målgrupper – det gällde att överleva!
– Det är helt uppenbart att Lidingös företagare är enorma entreprenörer som tänker positivt och är envisa till tusen, med en stark kundfokusering och bestämt vilja: Vi ska klara det här! säger Katarina Palmstierna.

– Det är också helt uppenbart att Lidingöbor under dessa månader har bestämt sig för att stödja och rädda ”sina” företag på ön och de är dessutom mycket nöjda med den personliga servicen – en samverkan som räddat många företag under dessa månader och som vi hoppas fortsätter under hösten då många Lidingöbor åter börjar jobba i stan, säger Katarina Palmstierna.
Det finns trender, beteenden och områden som är gemensamma eller utmärkande från företagen. Här är en sammanfattning.
- Det är tydligt att företagen kan delas in i två grupper – de som tappade intäkter över en natt och de som fick dubbelt så mycket att göra.
- Det är också tydligt att det under dessa fyra månader utvecklats en unik lojalitet och ”Vi-anda” på ön där Lidingöborna har ställt för sina företag (stamkunder) och stödhandlat medan företagen å sin sida har ansträngt sig maximalt för att nå sina kunder och att det ska kännas säkert och personligt att handla. Detta gäller överlag – man hjälper varandra!
- Företagen är tacksamma och överväldigade av Lidingöbornas omtanke.
- Boka inte av – ”boka om” och ”handla lokalt” har gått och går som mantra över ön.
- Företagen har också fått fler kunder, då de som brukade jobba och handla i stan nu jobbar hemma och inte vill åka över bron har upptäckt Lidingös fina företag.
- Det har utvecklats en djupare relation mellan Lidingöbor och företag, genom att man varit tvungen att tala med varandra i telefon och på facetime, om hur man ska betala, storlekar på kläder, hemkörning med mera.
- Många företag som varit företagsinriktade har gjort stora satsningar mot privatkunder.
- Swishbetalningar har ökat och underlättat för alla.
- Fria leveranser, mycket hemkörning och packade påsar att hämta upp utanför affären har exploderat och det finns önskemål att man gärna vill ha detta kvar efter Corona – eftersom det är bekvämt.
- Extremt många fler aktiviteter görs ute, som normalt görs inne – tur att det var denna årstid.
- Nu föds nya idéer, kreativa tankar och uppfinningsrikedom som aldrig förr – som vi kommer att ta med oss.
- Företag med webbshoppar har oftast klarat sig bättre.
- Paketutlämnare kan se en stor ökning av paket med innehåll till hemarbetsplatser och saker till hemmet, för pyssel och träning.
- Värderingar, relationer och mindre stress har blivit viktigare, även familjelivet.
- Alla hjälper till – hela Lidingö!
- Företagen har i mycket större utsträckning börjat samarbeta, hjälpa och köpa av varandra.
- Förhoppningen inför hösten är självklart hoppfull och företagen laddar för det, men där finns också ett försiktighetsscenario där företagen förbereder sig på fortsatta restriktioner och en andra Coronavåg.
- Endast nio konkurser i år fram till 30 maj – och vi har snart 7 000 företag på ön – unikt!
Vill du läsa om alla företag, klicka här.