Lidingöföretag i Coronatider

Näringsliv4 maj 2020 kl 05.16

I samarbete med Lidingö Näringsliv presenterar vi ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

Tempo Baggeby: Det finns mat så det räcker och ingen behöver oroa sig …

… säger Jakob Cassel som driver Tempo mataffär, på Baggeby torg.

När Corona kom kunde jag se en gradvis förändring av köpbeteende och kunderna började köpa lite mer än vanligt. Men helt plötsligt en torsdag började alla att bunkra och när jag kom till affären på fredag, så var det tomt på pasta, ris, barnmat och toalettpapper. Vet inte vad som hände, men nu har vi kommit över tröskeln och kunderna handlar som vanligt. Möjligen kan man se en brist på vissa torrvaror fortfarande och jag ser att vi får leveranser av ett smalare sortiment.

Vi har infört att riskgrupperna har en egen tid mellan kl 08.00–09.00 på vardagar och det känns tryggt för alla. Vid kassan är golvet målat med markeringar, så att alla lätt kan hålla avstånd.

Vi har ju också paketutlämning och kan se att antalet paket har ökat dramatiskt och det är många leveranser till ”hemkontoren”. När man hämtar ett paket passar man också gärna på att handla lite.

I affären har vi lika många kunder som förut men de handlar oftare och att de handlar lite mer. Jag tror att många av våra stamkunder känner sig trygga med att handla i sin kvartersbutik.


Baggebytandläkarna: Man kan känna sig trygg när man kommer hit …

… säger Anna Ermenc som är tandläkare och driver Baggebytandläkarna.

Jag är inte orolig för att smitta eller bli smittad. Vi har alltid haft väldigt strikta hygienrutiner, även före Coronaepidemin. Vi använder oss av visir, munskydd, handskar och kläder med korta av ärmar så att vi kan sprita våra armar och händer efter varje besök.

Men känslan av oro hos våra patienter är i dessa tider stor det är därför förståeligt att vi har fått många avbokningar. Mest drabbade är tandhygienisterna som nästan inte har några besök alls. Därför har jag varit tvungen att korttidspermittera alla våra tandläkare, sköterskor och tandhygienister.

Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och uppdaterar oss dagligen så att vi kan fortsätta bedriva god och säker vård. I enlighet med riktlinjerna så har vi avbokat alla patienter över 70 år så länge de inte har akuta besvär.

Idag tar vi mest hand om akuta besök och när Folktandvården på Lidingö stängdes för två veckor sedan, då allt deras förbrukningsmaterial skulle slussas in till sjukvården, fick vi överta även deras akutbesök. Så nu har vi arbete som täcker upp för 40%.

Mottagningen på Baggebytorg har funnits sedan 1950-talet, själv tog jag över den 2012. Min förhoppning är att vi ska klara det här och gå stärkta ur krisen.

Sjöboden Jollesport: Vi har inte påverkats mycket, snarare tvärtom…  

… säger Konrad Törnqvist och Hugo Gadelius, som bägge arbetar på Sjöboden Jollesport i Kyrkviken.

Vi har fler kunder nu än innan Coronapandemin startade. Det märks verkligen att många jobbar hemma för vi har många nya kunder som köper små-fix grejer till båtar. Förr kom de alltid efter klockan 17.00, nu kommer de spritt under hela dagen medan det är så gott som tomt efter 17.00.
Vi har också sett en yngre kundgrupp runt 30 år som förmodligen brukar åka utomlands, men som nu fått tag i äldre båtar typ Maxi 77 och vill ha tips och råd hur man gör småreparationer.

Det är betydligt mindre antal pensionärer i butiken och många ringer in sina beställningar, swishar betalningen och kommer sen för att hämta med bilen. Vi hjälper till att ställa in i bakluckan.
Utanför affären har vi en stor flaska handsprit och vi vill gärna att kunderna tvättar händerna både före och efter besöken i affären.

Vi har ingen brist på varor men ibland får vi åka och hämta själva då de som ska köra ut är sjuka. Det enda som vi har brist på är munskydd, vi skulle kunna sälja hur många som helst.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *