Lidingöföretag i Coronatider

Näringsliv8 juli 2020 kl 06.56

I samarbete med Lidingö Näringsliv fortsätter vi presentationen av ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

Koltrastens förskola: "Det gäller att vara flexibel och hitta nya möjligheter"

... säger Eva Ruuth som äger och driver Koltrastens förskola i Skärsätra tillsammans med Eva-Lisa Adonis

För elva år sedan tog vi över det gamla föräldrakooperativet Knoll & Tott. Det var och är fortfarande mycket Koltrastar i området och vi tyckte då att Koltrasten var ett bra namn på den nya förskolan.

Vi har 26 barn i två grupper - 16 lite större barn och 10 små och vi är 3 förskolelärare och 3 barnskötare som arbetar här.

Det har alltid varit en väl fungerande förskola och när Corona kom märkte vi nästan ingen skillnad. Först trodde vi att vi skulle behöva stänga men så blev det inte. Den skillnaden vi märkte var att barn som var det minsta förkylda var hemma, och det gällde oss pedagoger också, och det gjorde att vi har varit ovanligt friska allesammans under våren. Ingen har haft Corona vad vi vet - varken barnen, vi eller föräldrarna. Sista veckorna, kan vi dock se en lite återgång till det vanliga beteendet, när barnen kommer med lite snuva, men det verkar gälla hela samhället just nu när det är högsommar och alla vill vara ute.

Vi har bedrivit förskolan som vanligt men vi tvättar händer ännu mer än förut och tvättar leksaker, torkar av föremål och dörr-handtag/lister.

I år hade vi en digital våravslutning. Barnen hade gjort en stor teckning på väggen där vi klistrade upp deras självporträtt. Vi hade repeterat in några sommarvisor. Vi filmade väggen och alla självporträtt medan barnen sjöng och på så sätt kunde föräldrar delta digitalt. Det blev riktigt lyckat.

Vi märker också att mor- och farföräldrar inte kommer och hämtar och lämnar sina barnbarn som de brukar och förskolan har nästan fullt barnantal ända fram till semestern då vi stänger.

Vi oroar oss inte och är flexibla och ser också möjligheter och till hösten har vi ett spännande projekt med barnen – vi ska arbeta med Barnkommissionens rättigheter!

Papilles: "Vi vill att alla är fortsatt aktsamma men njuter av att kunna ses ute"

... säger Ingela och Pontus Carlsund som driver matbutiken Papilles, i Lidingö Centrum. På bilden ser vi Ingela och Marcus Clevehorn som varit med sedan start.

Vi har drivit Papilles i över 8 år med en stabil verksamhet med mycket stamkunder och vi har bra kontroll på hur mycket matvaror som går åt varje dag och vid olika högtider. För två år sedan hyrde vi även ”Matstudion” i Stockby för fester och hela våren var fullbokad.

Efter sportlovet, var vi alla lite oroliga för hur Corona skulle utveckla sig i Sverige och så kom den 11 mars med alla restriktioner och det var bara att införa de regler som behövdes och alla fester i Matstudion avbokades av kunder eller av oss.

Rätt snart såg vi att det kom ett jämnt flöde av kunder i butiken under hela dagarna och varje dag i veckan – det var alla som arbetade hemma och ville ta en paus. Förr var det lugnt på vardagar och rush på fredag-lördag. Vi har även fått många nya kunder som tidigare handlat i stan och vi märker att fler lagar mat hemma och att de vill laga god mat och vill ha kvalitetsråvaror.

I början hade vi mycket hemleveranser då Lidingöbor inte ville komma in i butiken. Under Påskveckan var det helt galet, säkert hade vi 15-20 leveranser per dag. Andra ringde in, Swishade och vi lämnade en påse utanför butiken. Det gör vi fortfarande till en del kunder. Sedan Covid-19 slog till, började vi med kösystem utanför, och max 5 kunder åt gången i butiken, det uppskattas av alla.

Vi säljer mer färdigmat än tidigare och vår kock Micke använder vårt kök på Matstudion i Stockby för att laga all färdigmat. Annars används inte matstudion nu, vi har fått 50 % reducerad hyra under Q2 och vi hoppas att det blir förlängt.

Vi är bara 4 anställda i butiken och vi har inte behövt permittera, då omsättningen i butiken håller sig på samma nivå som innan Corona. Ingen har varit sjuk ännu och vi är försiktiga och tar en dag i taget.

Knugen: "Går detta åt "skitan" (fanders) så blir det biltemas fem kronors korv framöver"

... säger Jim Persson som äger och driver företaget Knugen AB tillsammans med Isabella Banck, som genomför flyttransporter, byggprojekt med mera.

Verksamheten startade för drygt 3 år sedan och idag är vi tre anställda samt flertal vid behov som arbetar med olika uppdrag såsom flytt, bortforsling, diverse byggjobb och som en slags ”Handyman” i hemmet med att sätta upp TV- apparater, tavlor och annat.
För varje år som gått har verksamheten gått bättre och bättre. Vi stod just i begrepp att köpa en bil till och anställa två personer till och detta skulle bli vår bästa sommar någonsin.

När Corona kom fick vi lägga dessa tankar på hyllan och inom flyttsidan rasade verksamheten med 70-80 % från 10-12 till 1-2 flytt i veckan. Vi har alltid skyddsutrustning och är mycket försiktiga kring riskgrupper, samt undviker kunder med syntom rakt av. Vi är rädda för att bli sjuka, då det blir ett stort inkomstbortfall samt kan innebära fara för liv för oss och våra kunder.

Byggprojektdelen ökade dock radikalt och vi har byggt mycket hos privatpersoner nu under våren, allt från altaner, till staket och många typiska ”Handyman” jobb. Vi har haft att göra och har till och med fått ta in extra hjälp från ungdomar och vänner som hjälpt oss om somrarna.
Så fort corona lagt sig så kommer vi anställa två ungdomar i äldre tonåren som varit med oss under några år som nu tagit studenten och vi har behov av två duktiga snickare då vi har mycket förfrågningar på jobb. Men det är svårt att planera och vi vågar inte satsa just nu och är tacksamma för det vi har. Vi vet ju inte om det kommer en andra och en tredje våg av Corona och ovissheten gör att alla kommer att hålla hårt i pengarna.
Men klart hoppas vi på en stark höst för oss alla branschkollegor och att vi alla överlever och får kontroll på läget.

Vi har fått fina rekommendationer och fått höra att vi har ett fint rykte på ön. men viktigt att poängtera är att vi aldrig hade varit där om det inte vore för samarbetspartners och företag som vi tar hjälp av.

Allservice sköter allt vårat städ, Lidingö glasmästeri fixar när vi tabbat oss med en kunds tavla, Ungdomskraft och Ruterretur när vi behöver bemanning, Lidingö lastbilscentral med tyngre bortforslingar, Lidingö förrådcenter när det kommer till magasinering och material, med 20-tals flera.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *