Lidingöföretag i Coronatider

Näringsliv6 juli 2020 kl 06.13

I samarbete med Lidingö Näringsliv fortsätter vi presentationen av ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

Phil & Partner och Statup Lidingö: "Det är nu man ska se över och utveckla sitt företag"

... säger Christina Pihl som driver konsultföretaget Pihl & Partner AB samt den ideella Stiftelsen Startup Lidingö som ger affärsrådgivning till företag i tidig fas.

Pihl & Partner är ett konsultföretag som är specialiserat på verksamhets- och affärsutveckling och som hjälper våra kunder att integrera hållbarhet och de Globala målen i sin affärsmodell för ökad lönsamhet och ett mer ansvarsfullt företagande.
Vi har haft företaget länge och det har alltid tuffat på, men när Corona kom försvann alla kunder från ”radarn” och det blev helt tomt i orderboken, liksom hos många andra konsultbolag.

Men desto mer jobb blev det i Startup Lidingö. Företagen behövde hjälp med att förstå regeringens alla krispaket. Inom kort öppnade vi den s.k. ”Lidingös Företagsakut” med fri rådgivning för alla företag på ön och med finansiering från Lidingö Stad och vi har hitintills hjälpt över 45 bolag på ön. Vi ser en förskjutning av vad de behöver hjälp med från krispaket till att nu efterfråga stöd i att tänka framåt med affärsutveckling och hållbart företagande som två stora delar.

Det är många småföretagare som söker stöd från så varierande branscher som media, hälsa, verksamhetskonsulter samt handel, förstås. Det är just nu, när man har lite tid över som man ska se över och utveckla sin verksamhet, så att man står bättre rustad inför hösten och framtiden.

Ser ljust på framtiden och tror att det blir mycket jobb med verksamhetsutveckling och hållbarhet, både bland startups men även i inom de lite större företagen som fått bekymmer och måste ställa om på grund av Corona.

WWW.startuplidingo.se

BNV Design: "Vi tycker att Lidingöbor är bra på att investera i gamla möbler och hållbart tänkande"

... säger Isabelle Filling och Rachel van Asch som driver och äger BNV Design på Tryffelslingan. Bägge är tapetserare och Rachel är även Head Designer.

Isabell startade bolaget 2014 och jobbade endast med tapetsering men kom i kontakt med Rachel och älskade hennes tyger och på så sätt slog de sig ihop. Idag har de tapetserarverkstad och använder Rachels tyger. Isabell ritar och tillverkar numer även nya möbler. Vi har även startat en webbshop med unika och oväntade inredningsföremål.
Vi säljer till privatmarknaden och några länder i Europa och vi får de flesta order via kontakter. Vi har kunder från hela Sverige och många Lidingöbor. Företaget har utvecklats bra och vi har två lärlingar, kurser i tapetsering och målning för abstrakt konst.

I och med Corona bokades alla kurser av, då medelåldern på deltagarna är över 65+ men nu i maj har vi haft kurser på 5 personer och man kan stå långt från varandra, då vi har stora lokaler.
När kurserna försvann på helgerna, fick vi dubbelt upp med tapetserarjobb. Det märks att folk är hemma och bryr sig om sina möbler. Även webbshopen går bra. Vi tycker att Lidingöbor är bra på att ta hand om sina gamla möbler och de gillar våra unika lite vågade tygmönster.

Vi har en stark framtidstro och hoppas vi kan starta kurser tillhösten och har just blivit tillfrågade om att driva en yrkesledande tapetserarutbildning åt Luleås Hantverkslärlingsskola. Det är inte helt klart men vi hoppas att det går i mål.
www.bvndesign.se

Företag i Coronakrisens spår, (företag nr 96, Hovoperasångerska, m.m.)

Anna Larsson, Hovoperasångerska m.m: "Kulturen behövs men vi frilansare får inga pengar"

... säger Anna Larsson som är hovoperasångerska, frilansare, bor på Lidingö och driver Stiftelsen Vattnäs Konsertlada och Persanna AB och en artistagentur Eliassons Artists tillsammans med sin man.

Som frilansande hovsångerska arbetar man på en internationell marknad och mina uppdrag är mest i Tyskland, Österrike, USA och Japan och jag har ofta bokningar i flera år framöver. Att få bra jobb har aldrig varit ett bekymmer för mig. Hela våren var inplanerad med olika uppdrag, bland annat en konsert med Londonfilharmonikerna, en operaproduktion i Amsterdam, en konsert i Taiwan och andra i Oslo och Malmö. Vi planerade också en storpremiär i Vattnäs konsertlada den 14:e juli för 9:e året i rad.

När Corona gjorde sig gällande tvärnitade alla tre verksamheterna, och inom två dagar var det tomt i orderboken och därmed inga intäkter. Till dags dato har vi haft ett intäktsbortfall på över en miljon kronor och det enda bidrag vi har kunnat söka är ett stipendium på 50.000 kr från Kulturdepartementet. Regeringens olika bidrag har inte varit fördelaktiga för kulturlivet och speciellt inte för frilansare. Visserligen är vi frilansare vana vid oregelbunden inkomst men inte på detta sätt och som tur var hade vi lite pengar sparade, men de håller vi hårt i då vi inte vet hur länge de ska räcka.

Det bästa med Corona är dock att jag och min man, som också är i underhållningsbranschen, har fått tid med våra två barn och att få vara en familj som har tid att umgås.

Hela hösten är inplanerad med bland annat Japan i september, Taiwan i slutet i oktober och som jag hoppas blir av. USA har stängt hela hösten och även våren 2021, så där blir det inga uppdrag.

Vi operasångare som frilansar är vana vid förändringar och det finns alltid en ny väg. Visst behövs vi och det är klart att man kan visa gamla digitaliserade förestatällingar men det ger inga intäkter. Just nu undervisar jag fler elever än vanligt i min sångstudio och funderar på en ny konsert i Vattnäs.

www.annalarsson.nu

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *