Lidingöföretag i Coronatider

Näringsliv22 juni 2020 kl 07.53

I samarbete med Lidingö Näringsliv fortsätter vi presentationen av ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

Carl Oscar AB: "I mars föll vår försäljning med 95 procent"

... berättar Annika Öhberg som tillsammans med sin man Niclas Öhberg äger och driver, Carl Oscar som designar, tillverkar och säljer produkter för att kunna ta med mat och dryck utomhus.
Men när restriktionerna nu lättas runt om i världen så ser vi en ökad efterfrågan, tillägger hon.

Vårt sortimentet består av olika typer av vattenflaskor, termosar, matlådor, mellanmålslådor, multibestick och mattermosar. Vi lägger stor vi vikt på att produkterna ska vara hållbara och kännas roliga att använda både för barn och vuxna. Så storytelling är en mycket viktig del av vårt varumärke och vår totala produkt.

Vi säljer i ett 40-tal länder via distributörer eller direkt till butiker eller butikskedjor, främst till barn- och babybutiker samt inrednings- och presentbutiker men även i caféer, yogastudios mm. Största marknaderna är i nuläget Danmark, Tyskland, Schweiz, Förenade Arabemiraten och Korea och vi har haft en stadig uppåtgående försäljningskurva.

Februari 2020 var vår bästa faktureringsmånad sedan vi startade företaget för 10 år sedan. I mars tappade vi ungefär 95 procent av försäljningen! Vi fick i princip inga order alls under en hel månad. De enda mailen och samtalen vi fick var från kunder som inte kunde betala leveranser som de hade fått i februari. För att klara oss igenom detta så är vi korttidspermitterade på deltid. Vår hyresvärd på Tryffelslingan, Mercado Medic har även ställt upp och sänkt hyran med 50 procent. Detta, tillsammans med flera inställda mässor i bland annat Kina (= inga kostnader) har gjort att vi ändå har klarat oss.

Vi har nu använt vår tid till att ta fram nya produkter. Lagom till skolstarten lanserar vi en ryggsäck, kylväska samt en liten väska för att ta med en smörgås eller frukt. Vi har också hela tiden täta kontakter med våra befintliga kunder.

I de länder som nu börjar lätta på restriktioner ser vi en ökad efterfrågan. Vi har hela tiden hoppats och trott att när pandemin lättar så kommer människor i större utsträckning att vistas ute i naturen och enligt de signaler vi nu får så verkar det stämma.

Vi ser ljust på framtiden och är nu mer förberedda än någonsin att kunna underlätta för alla som vill ta med sin mat och dryck utomhus!

På Lidingö hittar man Carl Oscars produkter på Vattenverket Kottlasjön
Läs mer på www.carl-oscar.se

Bosöns Hotell: "Det kommer inte att vara som förut – det kommer nya sätt att träffas på"

... säger Marie Eriksson som är hotelldirektör på Bosöns Hotell.

I januari öppnade vi den nyrenoverade Framgångshallen och Bosöns nya tränings- och testanläggning med olika koncept för träning, rådgivning, utbildning och konferens för både elitidrottare, idrottsintresserade, och för företag som vill satsa på träning, hälsa eller team building. Vi är Sveriges modernaste träningsanläggning med 120 rum för övernattning, ett 40-tal konferenslokaler och en magnifik herrgårdsbyggnad. Vi satsar på hållbar mat, stort ekologiskt utbud och alltid svenskt kött och är från 2019 Svanen certifierade.

Hela orderboken var full när Cornapandemin slog till.

På 6 dagar försvann 95 procent av våra bokningar för våren. Vissa blev framflyttade och andra avbokade. Det blev kris och personalen blev mycket oroliga. Ganska snabbt var vi tvungna att permittera alla 30 medarbetare på 60 procent och vi har lagat mycket tid på att tala och peppra varandra. Idag känns det överkomligt även om oron finns där.

De tre första veckorna hade vi inga hotellgäster och vi stängde helt. Men sen började det komma mindre träningsgrupper och idag har vi öppet efter förfrågan på dagar och helger och så kommer det att vara hela sommaren. Vi har givetvis infört Corona-rutiner på olika sätt och runt maten har vi exempelvis dukat på vartannat bord. Vi har också haft konferenser ute med till exempel Friskis & Svettis med blädderblock och mat i en påse.

Vi ser positivt på framtiden och vi har nästan fullbokat till hösten och vi tror att våra olika tränings- och hälsokoncept kommer att bli ännu mer populära än innan pandemin – det ligger nog i framtiden att vara hälsosam på alla sätt.

Vi kommer också att ha mer fokus på privatpersoner genom att erbjuda den ståtliga herrgårdsbyggnaden Mästarvillan för bröllop och fester – en underbar plats med utsikt mot vattnet.

Gadelius: "Så mycket natur så nära stan får man inte någon annanstans"

... säger Jonas Gadelius, fastighetsmäklare på företaget Gadelius som köper och säljer villor, radhus och bostadsrätter.

När Corona bröt ut var vår första känsla att det här kommer inte gå bra och det skulle få stora konsekvenser med minskade huspriser och minskad försäljning eller tvångsförsäljningar. Men vi har inte märkt någon större skillnad sedan Corona. Det är lika mycket visningar som förut och det konstiga är att folk som inte är oroliga för att bli smittade, och nästan ingen har frågat om enskild visning. Endast några par har ringt och flyttat på visningsdatum men då har de oftast själva varit sjuka.

Vi är marknadsledande på Lidingö, på villor och radhus och bostadsrätter och vi känner Lidingöborna och kan konstatera att Lidingö är unikt. Det är överlag lågt belånat och man spekulerar inte i sitt boende. Snarare är det så att man i krissituationer bor kvar och fixar trevligare ”uterum”. Men vi haft några kunder som varit oroliga för att värdet på deras bostadsrätt ska gå ner allt för mycket, och kanske ändå gick i säljtankar.

Eftersom det inte byggs så mycket på Lidingö, är vår uppfattning att priserna kommer att hålla sig på Lidingö även om de ekonomiska konsekvenserna av Corona blir värre.

Det är många barnfamiljer från Östermalm och Gärdet som vill köpa villa eller radhus på Lidingö, just nu. Vi ser en trend att man vill komma till ett ”grönare” område med natur och vatten och att man också vill ha ett extra rum för hemmakontor – för man har nog tänkt sig att jobba mer hemma även i fortsättningen – folk har blivit mer hemkära!

Vill du veta mer om oss: www.gadelius.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *