Lidingöföretag i coronatider

Näringsliv9 juni 2020 kl 06.341

I samarbete med Lidingö Näringsliv fortsätter vi presentationen av ett antal Lidingöföretag som beskriver hur de klarar Coronakrisen. Exemplen är hämtade från Lidingö Näringsliv debatt på facebook.

Studera Mera: ”Corona har ställt stora krav på familjer och vi kan vara en hjälpande hand för eleverna”

… säger Karin och sonen Pontus Gifvas som driver läxhjälpsföretaget Studera Mera i Högberga.

– När Corona kom blev det först ett stort tapp med många avbokningar, precis som samhället så stannade läxhjälpen upp abrupt. Men när föräldrar insåg att detta var en ny vardag så ringde föräldrarna och ville ha studiestöd till sina barn. Gymnasieelever och föräldrar skulle nu båda ställa om till att arbeta digitalt hemifrån samtidigt som syskon fortfarande gick i skolan – inte lätt att få ihop livspusslet.

Många föräldrar insåg att krisen skulle stanna och behövde extrahjälp med studier och bollplank till framförallt gymnasiebarnen.

Så vi har börjat med digitala- och telefonmöten med elever, speciellt i resonemangstunga ämnen som samhällskunskap och historia. Där de får möjligheter att fråga och diskutera, sådant som sker naturligt i skolan men som deras ordinarie lärare nu inte hinner med. Det är en utmaning för många elever att studera på egen hand och där kan vi hjälpa till genom att bidra med struktur och agera bollplank för eleven.

Vissa barn besöker vi i hemmet och vid behov håller distans. Vissa har vi till och med undervisat utomhus – allt är möjligt. Vi har hjälpt över 60 familjer här på ön att få ihop studierna med vardagen.

Vi vet att föräldrar förstår hur viktig skolan är, men ofta känner de sig vilsna och vill ha råd. Föräldrar behöver också rådgivning om hur de ska tänka runt läxhjälp och hur de ska lägga upp det hela.

Vi tror att det är många barn som inte fullt ut kommer att ha den kunskap som de skulle få i normala fall. Inför höststarten kommer vi att starta ”Uppstartsstöd” för de som ligger lite efter och vill ha en extra kick inför höststarten.

www.studeramera.com

Stenfirma Lapital: ”Trots leveranssvårigheter har vi hyffsat bra orderingång”

… säger Said Azizi som är VD för Stenfirma Lapital som ligger på Baggeby torg.

– Vi tillverkar köksbänkskivor, fönsterbänkar, golv och väggplattor i granit, marmor och komposit. Vi säljer även diskhoar.

Vi har inte märkt någon större skillnad i orderingången, sedan Coronapandemin började, eftersom vi säljer mycket till byggfirmor och privatpersoner. Nu när många arbetar hemifrån så passar de även på att renovera sina hem.

Den stora skillnaden är att våra leveranser från Italien är försenade, då deras produktion låg nere under två månader. Istället har vi köpt från Svenska leverantörer, fast det är dyrare. Men nu börjar vi få leveranser igen från Italien, eftersom de öppnat sina fabriker. Våra produkter är dock inte så leveranskänsliga gentemot kund.

Vi har inte behövt lägga ner produktionen hitintills och vår största risk är att vi ska bli sjuka. Vi har 7 000 kvm produktionslokaler i Kungsängen så alla medarbetare kan sprida ut sig, för att minimera smittrisken och än så länge har vi klarat oss. Dessutom har alla skyddshandskar, för att skydda sina händer i arbetet, så det är inget nytt för oss och bra i dessa tider.

Så vi hoppas denna utveckling håller i sig.

Vill du läsa mer om oss så gå in på www.lapital.se

AH Reklamtext: ”Vi småföretagare kämpar vidare varje dag” 

… säger Anders Hed som är skyltmakare och driver sedan 27 år företaget AH Reklamtext i Stockby Hantverksby.

Det blev ingen större förändring när Coronapandemin bröt ut, men efter några veckor började jag få svårt att få tag i mina leverantörer. Många var permitterade eller sjuka och i efterhand blev det även svårare att få leveranser allt eftersom fabrikerna i Europa stängde ner. Men jag fick ihop det och har hela tiden kunnat leverera till nästan alla mina kunder.

Nu när det gått några månader och produktionen i Europa är igång, är ordningen återställd.

Orderingången har varit lite mindre än vanligt, men jag har jobb. I min bransch är det snabba leveranser som gäller och helst ska det levereras samma dag. Många av mina kunder har jag haft länge och vi känner varandra väl och litar på varandra – för mig är det viktigt med tillit och god service.

Jag gör mycket bilreklam och man märker att kunderna förstår att det gäller att synas, speciellt nu i dessa tider.

Inför framtiden är jag inte orolig, men jag kommer säkert att få min beskärda del, vad det lider. Vi vet ju inte idag hur länge detta kommer pågå och vilka konsekvenserna är för de små företagen, så det gäller att kämpa på.

Vill du veta mer om oss så gå in på: www.reklamtext.se

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *