Lidingöbor måste kunna hämta och lämna i Ropsten utan att betala trängselskatt!

Redaktionella annonser15 augusti 2022 kl 05.006

I den i och för sig goda ambitionen att minska biltrafiken i Stockholms innerstad och förhindra trängsel, har riksdagspartierna i nu snart sju år tyvärr försämrat för Lidingöborna när det gäller möjligheten att infartsparkera och hämta och lämna i Ropsten.

Den nuvarande lösningen initierades av den tidigare Alliansregeringen och permanentades av Socialdemokraterna. I bästa fall förstod de inte riktigt vad de gjorde. Modellen innebär en ökad daglig kostnad för Lidingöbor på mellan 22 och 90 kr för att åka till och från tunnel­banestationen i Ropsten måndag-fredag och lördagar kl 06:00 – 18:29. Eftersom det är lika dyrt att köra in i Ropsten som att köra vidare in till stan är det lätt att välja det senare alternativet trots att det är sämre för miljön.

Systemet som det är utformat idag är helt enkelt kontraproduktivt om man vill minska biltrafiken i Stockholms innerstad, menar LidingöPartiets ordförande Lars H Ericsson och berättar att LidingöPartiet arbetar för att trängselskatten vid Ropsten tas bort. Att hämta och lämna vid T-banan är bra för miljön och bidrar till minskad trängsel. Detta borde vara självklart för alla. Frågan är prioriterad för LidingöPartiet, som är det enda äkta lokala partiet på ön.

LidingöPartiet hoppas att alla partier på ön ska kunna enas om att nuvarande trängselskattesystem måste ändras och på nytt uppvakta regeringen i frågan. Hjälper inget annat får vi väl gemensamt ordna en protestmarsch över bron, säger Birgitta Sköld, vice ordförande i kommunstyrelsen (LP). 

Trängselskatten har funnits sedan 2007. Fram till 2015 fanns en specialregel för bilister från Lidingö som innebar att man utan trängselskatt både kunde hämta, lämna och parkera i Ropsten. Den regeln vill vi ha tillbaka. Ropsten är Lidingös viktigaste kollektivtrafikhub för byte till all annan kollektivtrafik i länet. Det är därför inte rimligt att det ska vara straffskatt för Lidingöbor att nå Ropsten, avslutar Anders Paulsen, kommunalrådskandidat för LidingöPartiet.

Kommentarer

 1. Att kunna hämta o lämna i Ropsten utan att betala trängselavgifter torde vara en självklarhet för Lidingöborna! Dessutom ska vi värna om miljön och minska trängseln flr alla som passerar vid Ropstens T-banestation.

  Susanna Baconcini,
  Talesperson för entreprenörskap och näringsliv,
  Lidingöpartiet

 2. Hej, finns det något parti på Lidingö som inte ställer sig bakom detta? Dock är det ett riksdagsbeslut att fatta.

  Lite lustigt att det kommer som en annons precis innan valet, men alla medel är väl tillåtna? 🙂

 3. Hej Karl,
  Det är väl bara positivt om/att partierna står enade kring ett beslut att avskaffa den orättvisa trängselskatten? Vi har uttryckt vår negativa inställning sedan dagen den infördes och är självklart beredda att protestmarschera över bron – då som nu!

  Evelyn Lewandrowski
  Lidingöpartiet

 4. Det är inte rimligt att lidingöbor som bara ska lämna och hämta någon vid Ropsten, som råkar ligga på stockholmssidan, ska behöva betala trängselskatt. Det blir en straffskatt enkom för oss som råkar bo på Lidingö. Gör gemensam sak och anmäl förfarandet till EU-domstolen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *