Lidingöbon Philip, 16, har besökt alla kommuner i Sverige

Philip och hans pappa Anders vid Stora torget i Söderhamn. Foto: Privat
Lidingö5 augusti 2020 kl 05.081

När semester blev hemester resan som började som en rolig idé till verklighet. Philip Hallberg och hans pappa Anders har under 26 dagar i juli besökt hela Sveriges kommuner.

Innan resan hade Philip främst varit i de stora orterna och åkt igenom flera kommuner, men aldrig stannat på det sätt de gjorde nu. Pappa Anders hade däremot en tabell över alla kommuner Anders hade övernattat i. Där kläcktes idén om att det vore roligt att besöka alla kommuner i Sverige. Men när coronapandemin slog till och det blev svårt att resa såg de båda resenärerna möjligheten öppna sig.

– Det började som en skojig idé och var inget jätteseriöst. Men när coronan kom blev det mer på allvar, säger Philip.

Den 4 juli påbörjade de sin resa och det tog dem 26 dagar att slutföra den. Vissa dagar betade de av endast ett fyrtal kommuner och andra dagar betydligt fler. Som mest besökte de 21 kommuner på en dag.

– Uppe i norr kan det vara runt 100 kilometer att ta sig igenom en kommun och då tar det betydligt längre tid än närmare de större städerna. Där är kommunerna snarare runt 10 kilometer i diameter, säger Philip.

Tog bilder på kända monument

Här är bilden från Öland. Foto: Privat

Vid varje kommun sökte de upp stadens kändaste plats eller sevärdhet och fotograferade den. De tog även en selfie som bevis på att de faktiskt varit i varenda kommun.

Mottogs med present i stadshuset

Philip och Anders möttes av KSO Daniel Källenfors på stadshuset när de kom tillbaka till Lidingö. Foto: Privat

När de kom tillbaka den 30 juli fick de en present av kommunstyrelsens ordförande, KSO, Daniel Källenfors. Presenten var från Millesgården, vilket även råkar vara det monument på Lidingö som Philip och Anders valde att se under resans gång.

Philips favoritplatser

En favoritplats i Sverige som Philip nämner är Norrbotten.

– Det är en häftig känsla att vara så långt norr ut, bland Kiruna och alla berg. Där fick vi även se midnattssol.

Philip nämner även Bohuslän som en av favoriterna på resan. Där tycker han framför allt att skärgården är fin. Öckerö, en skärgårdskommun i Bohuslän var något alldeles extra.

– Man når Öckerö endast med båt. Vi åkte båten från Göteborg och tältade på ön, säger han.

På frågan om denna resa är något han rekommenderar svarar han direkt.

– Jag rekommenderar att resa runt i Sverige mer. Landet har mer att erbjuda än man tror. Men det är ganska intensivt att se 290 kommuner på 26 dagar, haha, säger Philip Hallberg.

Kommentarer

  1. Precis som Nils Holgersson Underbara Resa, fast på marken. Roligt initiativ att under Svemesteråret 2020 besöka landets alla kommuner.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *