Lidingöbo i Mack-SM

Lidingö1 november 2019 kl 07.22

Åtta finalister gör upp om vem som gör Sveriges godaste macka i Mack-SM 2019. Finalen avgörs den 8 november på Stockholm Food & Wine på Stockholmsmässan i Älvsjö och anordnas av Sveriges bagare & konditorer. Årets yngsta deltagare är 21-åriga Gabriel Olsson som bor på Lidingö och arbetar som frilansande bagare. Gabriel, född i Kristianstad, är nu med i juniorbagarlandslaget och hans meritlista är lång. Hans plan var från början att bli kock, men av ren slump ändrade han sig hastigt i gymnasiet och bytte bana till bagare/konditor.

Nu vill Gabriel prova sina vingar, vidga sina vyer och samla erfarenhet genom att i år ställa upp i Mack-SM. Han tävlar med en zero waste-macka med mjölksyrafermen-terad fänkål, sotade morötter och grön ärtröra, och tanken bakom mackan är att ingredienserna ska gå att hitta hemma i trädgården.

Gabriel är smaksäker och kreativ när det kommer till att hitta nya smakkombinationer. Bröd och laminerade degar är hans specialitet, och grundkombinationen av vad man kan åstadkomma med bara lite mjöl, vatten och salt är något som fortfarande kan fascinera honom. För att samla inspiration gillar han att titta på andra och smaka på smaker från hela Sverige.

Jag tycker att det är jättekul att tävla, och efter ett skol-SM och två SM i Unga bagare börjar jag känna mig som en van tävlare, berättar Gabriel. Jag lever och andas mitt yrke, så en vinst skulle betyda jättemycket. Jag kommer verkligen ge allt i finalen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *