
Lidingö stads ekonomi lär ju vara stabil, i alla fall om man frågar de styrande i staden. Men nu införs en ny lönemodell som kommer att urholka finanserna och skapa ett stort svart hål i stadens kassakista. De anställda inom staden (lärare, omsorgspersonal och stadens tjänstemän) har fått en ny lönemodell, där lönerna är kopplade till olika delar av KPI (Konsumentprisindex).
– På det här sättet säkrar vi att våra anställda inte förlorar köpkraften, oavsett hur hög inflationen är, säger Daniel Källenfors.
Man kallar detta för real-lönemodellen. Det är en flexibel lönemodell som följer prisutvecklingen. När priserna ökar, så ökar lönen.
– Den senaste tidens inflation har ökat på priserna och även lönerna, men när priserna faller, sjunker också lönerna, förklarar Daniel Broman, stadsdirektör.
Olika yrkesgruppers löner är knutna till olika varor och tjänster, för att på så sätt få en jämn spridning.
Lärarlönerna är exempelvis kopplade till tomatpriserna som det senaste året ha stigit med 43 procent, alltså får lärarna 43 % mer i plånboken.
Stadens tjänstemäns löner är knutna till elpriserna, vilket gör att de fick 28 procent mer i januari i år jämfört med samma tid förra året. I sommar kommer dock tjänstemännens löner minska med upp till 80 procent, eftersom elpriset då är mycket lägre.
– Det är fullt rättvist, säger Anders Paulsen, Lidingöpartiet, som är en av initiativtagarna till den kontroversiella modellen. Om man inte har höga elpriser, så har man inte samma utgifter heller. Löntagarna kan aldrig förlora på detta, säger han.
Problemet är att inflationen har gjort att stadens lönekostnader har gett ett stort underskott i stadens kassa. En avstämning som görs idag, den 1 april, kommer dock att avgöra om staden får göra den här typen av lönekonstruktioner över huvudet på parterna på arbetsmarknaden.
– Det är ett övergående problem, säger Daniel Källenfors, lite grand som gungor och karuseller. Ibland går det upp, ibland går det ner. Inget att oroa sig för.
April april.
Bra då finns det lite att förhålla sig till i Arvodesberedningen.
Roligt aprilskämt!