”Lidingö ska vara som Lufthansa”

Stad & Politik17 december 2019 kl 07.463

Som väntat klubbades majoritetens budget igenom i går kväll efter en lång debatt. Alla de politiska partierna gjorde uttalanden, begärde ordet och fick repliker. Stämningen var stundtals munter, men eftersom alla visste att majoritetens förslag skulle gå igenom blev det ingen het debatt.

Daniel Källenfors (M) inledde och beskrev motiven bakom budgetarbetet och försvarade beslutet om skattesänkning och den frysta skolpengen, som diskuterats mycket den senaste tiden.

Patrik Buddgård (C) var bekymrad över att majoriteten inte lyssnat till kritiken från oppositionen och inte gjort några ändringar i budgetförslaget sedan förra fulllmäktigemötet, när budgetens återremitteerades. Han kritiserade bland annat den frysta skolpengen, vilket flera andra i oppositionen stämde in i.

Daniel Larsson (S) ogillade nedskärningarna, i år med 51 miljoner kr och förra året med 32 miljoner kr. Han sa att "det är klart att det kommer att märkas i välfärden". Jonas Lundgren (V) stämde in och var oroad för hur det ska gå för åldrevården och skolan i framtiden.

Miljöpartiets Patrik Sandström saknade miljö- och klimatfrågorna i budgeten och påpekade att hållbarhet borde vara en kärnfråga. Sverigedemokraternas Iréne Borgenvik tackade majoriteten för att man beslutat om tiggeriförbudet och tryckte på trygghetsfrågorna.

Kristdemokraternas Carl-Johan Schiller drog ner några skratt när han sa: "Lidingö ska inte vara en 'Ryan-Air-kommun' där inget ingår och man måste betala för det extra. Lidingö ska vara som Lufthansa, stabilt, tryggt, lite tråkigt kanske, men pålitligt där allt ingår".

Kommunfullmäktiges ordförande Anna-Britta Bergman tackade för anförandet, men påpekade att det är viktigt att flygplanen också håller tidtabellen (eftersom Carl-Johan Schiller drog över tiden i sitt anförande).

Kommentarer

  1. Sverigedemokraterna Lidingö, valde att inte gå upp i talarstolen och kommentera de enskilda nämndernas budget, då vi inte har representation i någon nämnd. Detta pga att S,MP och V valde att gå ihop i valtekniskt samarbete vid valet 2018 för att stänga ute SD. Detta förfarande som också har varit på riksnivå, påminner om en hemsk tid i ett annat land där man också förbjöd vissa att delta i det offentliga rummet. Jag hoppas att det försvinner snarast. För att få ett bra samhälle för alla är det viktigt med sann demokrati.
    Att bygga sönder Lidingö, leder inte till något annat än problem med längre vårdkö, mer trafik, mer koldioxidutsläpp, svårare med parkeringsplatser och trängre på kollektivtrafiken, så låt oss bygga vackert och varsamt. Vi ska måna om god hälsa och bra aktiviteter för äldre och funktionshindrade. Skolan ska vara till för att lära sig inför framtiden och lärarna måste med rektorns fulla stöd, ha full bestämmanderätt i klassrummet och rätt att avvisa elever som förstör för de skötsamma. För Sverigedemokraterna Lidingö står trygghetsfrågorna i centrum. Helst ser vi ett lagförslag där de som dömts för grovt våld, narkotikalangning, bedrägeri mot äldre, sexuellt utnyttjande av barn, kan avvisas från kommunen alternativt inte tillåtas flytta in.
    Personer som har deltagit eller finansierat terrororganisationer ska fråntas sitt medborgarskap och utvisas på livstid och helst avtjäna sina straff utanför Sveriges gränser. Speciellt kvinnor måste kunna röra sig fritt på Lidingö utan att riskera att utsättas för hot och våld. Barn måste riskfritt kunna gå själva till skola, fritidsaktiviteter etc. Stölder och inbrott ska bekämpas med alla medel och vi uppmanar alla kommuninvånare att hjälpas åt och reagera på avvikande beteenden. Ett stärkt civilkurage leder till ett humanare samhälle. Lär barnen respekt för andra och för naturen och miljön.
    Till sist önskar vi i SD Lidingö, alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

  2. Hej Irene!
    Som du säkert känner till är ju valteknisk samverkan en frivillig överenskommelse mellan partier. Två sådana samarbeten finns denna mandatperiod; överenskommelsen mellan Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, samt den mellan Moderaterna, Liberalerna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna.
    Även om jag tycker att du är en trevlig person, ligger vi långt ifrån varandra i flera kritiska frågor, varför ett valtekniskt samarbete mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna skulle vara absurd. Den utgångspunkten tror jag delas av både Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
    Däremot samarbetade ni med Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna kring tiggeriförbudet. Om ni alltså vill beskylla någon för att ha frusit ut er, är det dessa partier ni bör rikta er irritation mot. Till skillnad från oss, ligger de inte allt för långt ifrån er politik.
    Oavsett vem du är, var du är född, eller hur tungt din plånbok väger, God Jul och Gott Nytt År!

  3. Det är en skam att Vänstern och Liberalerna agerat mot beslut som tagits beträffande Tiggeriförbudet och som överprövats i laga ordning. Tiggarna finns kvar understödda av er och leker kurragömma med polisen. Polisen tar inte denna uppgift på allvar, liksom andra problem som jag visat i en annan tråd. Polisen har inte ens försökt att använda vitesföreläggande !

    Naturligtvis är det en katastrof för tilltron till lagar och förordningar.
    I Stockholm får ordningsvakter avvisa tiggare där tiggeriförbud råder och jag ställde frågan om inte samma sak gäller i Lidingö. Jag fick nedanstående svar som jag skickade till Daniel Källenfors. Trots att man nu skall utöka bevakningen för miljoner i avsaknad av poliser har man inte ens försökt att kompensera bristen överhuvudtaget då det gäller tryggheten.

    De partier som inte ställer sig bakom lagstiftning utan agerar osolidariskt förtjänar inte medborgarnas förtroende över huvud taget. Det är allvarligt i den allvarliga situation som råder i Sverige. Jag och andra stöttar Romerna genom organisationer. Ingenting hindrar andra att skicka pengar direkt till de som suttit här i 5 år så att de kan ta hand om sina barn och själva komma ur sin situation.
    Här ser du svaret jag fick:

    Hej!
    Ja ordningsvakter har möjlighet att använda polislagens 13 § om det bedöms vara en sådan situation för handen som beskrivs i paragrafen och om de agerar inom sitt förordnandeområde.
    Den som bryter mot ett förbud eller tillståndskrav i en lokal ordningsföreskrift kan göra sig skyldig till brott mot ordningslagen. I så fall får en polis agera brottsbeivrande. Även en ordningsvakt kan agera inom sitt förordnandeområde.

    Med vänlig hälsning
    Anna-Karin Andersson
    Jurist Rättsavdelningen Rättsenhet Stockholm

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *