Lidingö Museum – dåtid, nutid och framtid

Lidingö8 augusti 2019 kl 07.173

Lidingö Museum har grundats och drivs av Lidingö Hembygdsförening. Förra året firade museet 20 år och det hela startades av initiativtagaren Ruth Sävhagen som gick bort tidigare i våras.

År 1998 fick Lidingö Hembygdsförening ett nytt tillhåll i Villa Fornboda på Lidingö. Då delade de villan med en advokatbyrå och den del som föreningen fick husera över hade nyligen varit konditori Astrea. När Lidingö Hembygdsförening fick tillträde började idén om ett museum gro.

Ett Lidingö-hem

Det mesta som visats och visas upp i museet är saker som lidingöbor själva har donerat till föreningen. När muséet öppnade den 4 juni 1998 bestod utställningen av att visa upp hur ett hem på Lidingö kunde ha sett ut. Ett av rummen finns kvar i museet än idag.

En del av Lidingö Museum visar upp hur ett hem kunde se ut förr i tiden. Foto: Jonas von Hofsten.
En del av Lidingö Museum visar upp hur ett hem kunde se ut förr i tiden. Foto: Jonas von Hofsten.

När advokatfirman flyttade från övervåningen fick Lidingö hembygdsförening hela villan till sitt förfogandet. Numera har Lidingö Museum en basutställning bestående vackra Lidingös historia. Utöver basutställningen och den reviderade versionen av "ett Lidingö-hem" har museet cirka fyra temporära utställningar.

Lidingö Nyheter fick en inblick i den nuvarande temporära utställningen Bohammar Marin- en varvsepok under 100 år. Foto: Jonas von Hofsten

Nästa utställning är planerad att öppna i november. Det är Gåshaga och Käppalas uppkomst tur att visas upp för muséets besökare. Utöver utställningarna anordnas även en del evenemang i Villa Fornboda.

Den klass som vinner får ta hem vandringspokalen och får sin skolas namn graverad på sidan av den. Foto: Jonas von Hofsten.

De senaste åren har Lidingös tredjeklassare fått komma till Lidingö Museum och tävla i "Lidingö förr och nu" - en tävling om hur mycket de kan om Lidingö. Detta evenemang var ett de mest populära som Lidingö Hembygdsförening har haft. Tyvärr upphörde tävlingen för något år sedan till följd av bristande personresurser, men föreningen vill gärna återuppta tävlingen – kanske i en annan skepnad.

Siv Bergius och Carl-Henrik Ankarberg från Lidingö Hembygdsförening visade Lidingö Nyheter runt på Lidingö Museum. Foto: Jonas von Hofsten.

Nu vill de göra museet mer tillgängligt

Framöver hoppas Lidingö Hembygdsförening på att göra museet mer tillgängligt för lidingöborna. Det finns en önskan att bland annat göra arkivet med bilder digitalt tillgängliga. På så sätt kan fler personer ta del av vår ös historia.

– Det viktiga är att få ut kunskapen, för det är kul kunskap att ta del av, säger Carl-Henrik Ankarberg.

Utöver digitaliseringen hoppas föreningen få in nytt blod framöver.

– Vi hoppas på att hitta yngre människor som förstår värdet av sin hembygd, säger Siv Bergius.

Bild och redigering: Jonas von Hofsten
Text: Elvira Dietmann

Kommentarer

  1. Mycket trevlig och informativ artikel om Lidingö Hembygdsförening/ Museum. Jag har själv engagerat mig i föreningen sedan några år och jobbar inom Fotogruppen samt deltar i arbetet med utställningar. Det har blivit ett stort intresse för mig och nya bekantskaper har knutits som berikat mitt liv. Jag kan bara hålla med om att det behövs nya medlemmar, gammal som ung för att bevara vårt unika Lidingös historia. Mitt råd är att besöka den unika utställningen om Boghammar Marin som visas från 3 sep till 3 nov och se vad som erbjuds på museet. Du är hjärtligt välkommen till museet från 3 september.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *