Lidingö med i ny guidebok

Jessica har promotat Lidingö vid släppet av hennes nya bok, och tagit med utländska besökare och ambassadtjänstemän på guidade turer på ön. Foto: Privat
Lidingö20 augusti 2021 kl 04.28

I boken Stockholm - Sweden: at your fingertips har Lidingöbon Jessica Dölling Gripberg tillsammans med den brittiska författaren Alison Allfrey skapat den ultimata guiden till Stockholm med omnejd. Boken riktar sig främst till nyinflyttade och besökare från andra länder, men också till turister och stockholmsbor som vill upptäcka huvudstaden. 

Jessica arbetar som guide i Stockholm och på Lidingö, och har benkoll på allt vad som finns att upptäcka. När pandemin slog till förra våren blev hennes kalender allt mer tom, och vartefter sommaren närmade sig avbokades så småningom alla hennes inplanerade guidade turer. Jessica kände att hon var tvungen att tänka om och göra något annat och kom då i kontakt med den brittiska författaren Alison Allfrey som tillbringat tre år i Sverige. Alison berättade för Jessica att när hon först anlände till Sverige saknade hon något som kunde få henne att förstå Sverige, hur svenskar fungerar egentligen, hur Stockholm är och hur man trivs där. 

– Vissa saker är kutym i varje land, saker man måste lära sig och förstå. I Sverige har vi till exempel lördagsgodis och fika som är heligt för oss men helt främmande för någon annan. Alla dessa saker finns med i boken, säger Jessica. 

Foto: Jessica Dölling Gripberg

En idé föddes och Jessica och Alison började tillsammans att skriva just en sådan bok. Boken, som är skriven på engelska, är tänkt att fungera som en handbok i hur det är att bo i eller besöka vårt avlånga land och riktar sig främst till de som kommer till Sverige för första gången. Bokens fokus ligger främst på Stockholm, men också platser utanför stan värda att upptäcka finns med, däribland en hel del sevärdheter på Lidingö. 

Och nu är boken här. För att marknadsföra den och nå ut till rätt målgrupp bjöd Jessica in en grupp ambassadörshustrur samt en grupp från The American Womens Club till en guidad tur på Lidingö. Turen började vid Nybroplan och fortsatte med båt till Aga där Jessica berättade om den gamla industrin som funnits där. Vidare gick turen till Kappsta och slutligen mot Kottla. Hon berättar att trots att det finns många ambassadörsresidens på ön, och flera av diplomatfamiljerna har bott här i många år, så är det vanligt att diplomaterna inte känner till allt som finns att se och upptäcka på Lidingö.

– Det finns massor av ambassader och ambassadtjänstemän som inte har någon aning om vilken ö de bor på, och hur fantastisk den är, det finns mycket att se. 

Jessica gjorde ofta guidade turer på Lidingö även innan pandemin, främst för amerikanska turister. Hon berättar att besökare som tillbringar en längre tid i Stockholm ofta vill se något annorlunda efter att de betat av de sevärdheter och utflyktsmål som finns i huvudstaden. Då är Lidingö med sin rika kulturhistoria och sköna natur en perfekt destination.  

Jessica är själv född på Lidingö men har levt hälften av sitt liv utomlands, och vill med sin bok kunna dela med sig av allt det fina som finns på ön. 

– Jag vurmar väldigt mycket för både Stockholm och Lidingö, och jag vill att utlänningar ska kunna ta del av allt det vi har. Det finns väldigt lite som man kan läsa sig till, just därför kan den här boken vara rätt så bra. Den är 2 ett måste för expats, diplomater och nya besökare!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *