Lidingö måste agera mot hedersvåldet

Debatt28 februari 2020 kl 05.264
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Jonas Lundgren (V), gruppledare i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen

Kommentarer

 1. Hej Jonas,
  Jag är glad att du uppmärksammar denna viktiga fråga! Omsorg och socialnämnden har ett övergripande ansvar att ta fram generella riktlinjer inom vårt område. I förra mandatperioden tog vi fram riktlinjer för våld i nära relationer ( där det finns ett mindre avsnitt om hedersrelaterat våld) gav budgetmedel så vi kunde anställa en person som arbetar med dessa frågor. I nära samarbete med kvinnojouren Kerstin. Nu är det dags att ta nästa steg och förvaltningen fick på det nya året uppdrag att ta fram riktlinjer för hur Hedersrelaterat våld ska hanteras på Lidingö.
  Det arbetet påbörjas nu. Lidingöpartiet arrangerade ett kvällsseminarium i hörsalen på detta tema för ca 2-3 år sedan. Med inbjuden välkänd föreläsare. Intresset var lågt. Nu är kunskapen och intresset större.Jag återkommer med hur vi kommer jobba vidare u denna viktiga fråga
  Birgitta Sköld,LP
  Ordförande i Omsorgs och socialnämnden

  1. Birgitta,
   I svaret på motionen hänvisas till det arbete som bedrivs mot våld i nära relationer, ett arbete som på många vis har väldigt lite gemensamt med att arbeta mot hedersrelaterat våld- och förtryck. För övrigt noterar jag att den person vars tjänst vikts till att arbetat med våldsprevention i samarbete med kvinnojouren Kerstin nu fått sin tjänst nedskuren med 50 procent i just detta arbete. Vidare handlar ju inte detta om en övergripande generell riktlinje utan om en handlingsplan. Den föredragning man fick i utbildningsnämnden höll även, vad jag förstår, med om detta. Jag kan bara konstatera att det år tråkigt att ni inte ser behovet av att ta denna fråga på allvar och agera konkret.
   /Jonas Lundgren (V)
   Gruppledare i kommunfullmäktige

 2. Sverige borde låta alla som söker asyl, skriva på ett avtal där de förbinder sig att följa svensk lag. Att de förstår att de måste låta sina barn välja sina egna pojk- eller flickvänner, att de får klä sig som de vill och inte tvingas till något som deras föräldrar eller syskon kräver. Att deras sexuella läggning och rätten att få älska vem de vill, är deras egen ensak eller likaså vad de väljer att tro eller icke tro på. Att ingen släkting eller bekant, kan tvinga dem att förlova eller gifta sig, eller att de utsätts för våld mot sin kropp. Det ska göras helt klart att om de bryter mot dessa lagar och regler, utvisas de på livstid och om de erhållit sitt medborgarskap, återkallas det. Självklart ska de som blir utsatta få stanna i Sverige med skydd mot eventuella konsekvenser från släktingar etc.
  Styrelsen SD Lidingö genom gruppledare Iréne Borgenvik

 3. Kära Irene
  så där funkar redan svensk lag.
  Det är liksom underförstått att om man kommer till ett annat land, så förväntas man följa de lagarna, och gör man inte det så kan följden bli bla utvisning (om det finns nånstans att utvisa till).
  Men jag ser det som utomordentligt positivt att SD ställer sig bakom att de som söker asyl i mesta möjliga mån ska få det om de uppfyller gällande krav, oavsett var de kommer ifrån.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *