Lidingö klättrar i småföretagarnas ranking

Papilles i Centrum. Foto: Micke Lundström
Lidingö23 juni 2021 kl 04.17

I årets Småföretagarindex som nyligen publicerades av Småföretagarnas Riksförbund klättar Lidingö tre placeringar och rankas nu på plats 5 av Sveriges 290 kommuner.

För andra året i rad publiceras Småföretagarindex, av Småföretagarnas Riksförbund. Indexet belyser de skillnader i företagandets villkor som finns i olika delar av landet och i undersökningen kartläggs förutsättningarna för små och medelstora företag i Sveriges 290 kommuner.

För varje kommun analyseras nio olika dimensioner av företagandets villkor på lokal nivå: lokal marknad, företagsamma per capita, överlevnadsgrad, trygghet, kommunal näringspolitik, skolsystem, demografi, välfärdsåtagande och kapitalförsörjning.

- Jättekul att vi gör en klättring i årets index. Ett gott företagsklimat är ett prioriterat område i staden och vi har arbetat strategiskt med att utveckla och förbättra företagsklimatet under en längre tid. Det är glädjande att se att det arbetet ger avtryck i denna kartläggning, säger Lidingö stads näringslivschef Malin Rosenqvist.

Inom området upphandling har Lidingö tagit ett stort kliv uppåt från förra årets mätning, från 11,1 till 13,7. Det mäts tillsammans med tjänstemännens upplevda attityd till företagande där det sammanlagda betyget går från 3,4 till 5,1. Även kommunernas näringspolitik har mätts. Där tar Lidingö ett kliv från betyget 3,4 förra året till 4,3 i år.

- Småföretagandet är basen för Sveriges välstånd och skapar framtidens nya jobb. Vi arbetar därför målmedvetet för ett bra företagsklimat på Lidingö och mätningen som Småföretagarnas riksförbund genomför är en viktig indikation på att vi är på rätt väg, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Småföretagarnas Riksförbund är en intresseorganisation som är skapad av och drivs av aktiva småföretagare. SmåföretagarIndex kartlägger förutsättningar­na för små och medelstora företag i samtliga svenska kommuner.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *