Lidingö klättrar i miljörankning

Stad & Politik13 oktober 2023 kl 03.27

I Aktuell Hållbarhet och Miljöbarometerns ”Sveriges miljöbästa kommun” tar Lidingö ett kliv uppåt igen och hamnar på plats 98 av 290 i årets kommunrankning. Det är en förbättring från plats 122 i fjol.

Kommunernas klimat- och miljöarbete har utvärderats utifrån aktivitet och ambitionsnivå inom flera områden som är betydande i omställningen till ett framtida hållbart och fossilfritt samhälle.

Lidingö förbättrar sitt resultat bland annat genom att svara positivt på sex av nio nya frågor. Till exempel främjar staden återvinning och återbruk av elektronik och plast, arbetar systematiskt för att invånare och företag ska minska energianvändningen, producerar egen förnybar energi och har tillsyn över den lokala räddningstjänstens hantering av brandskum och dess innehåll av PFAS.

–Under året har vi också börjat med tillsyn och kontroller av PFOS i ytvatten och PFAS i grundvatten och handlat in ett klimatberäkningsverktyg för att minska koldioxidutsläppen i våra verksamheter, säger Anna Granström, miljösamordnare i Lidingö stad.

Faktabaserat resultat

För 15:e året i rad har ”Sveriges miljöbästa kommun” genomförts. Utvärderingen är baserad på tre delar; tidningen Aktuell Hållbarhets enkät till kommunerna, aktuella data från källor som Vattenmyndigheten, SCB, SKR:s databas Kolada, Djurens rätt och Avfall Sverige samt nyckeltal om klimatdata. Varje år läggs nya frågor till, i år har även konsumtionsbaserade utsläpp kartlagts.

– En rankning ger inte hela bilden men är ett sätt att mäta våra insatser. Att vi förbättrar vårt resultat beror på flera faktorer. För att klimat- och miljöarbetet ska göra skillnad är det en förutsättning att jobba systematiskt, med bra dokumentation och förankring i hela verksamheten, säger Anna Granström.

Så svarade Lidingö på enkäten

I den kommunrankning som genomfördes 2022 klättrade Lidingö från plats 212 till 122.

Läs mer på Lidingö stads hemsida.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *