Lidingö i topp som Halloween-kommun

Lidingö29 oktober 2021 kl 12.01

Då var det dags för Halloween igen - dagen som delar landet i två delar. Det finns de som älskar den och ser det som en möjlighet att ha kul, klä ut sig och förhoppningsvis få lite godis på köpet. Men det finns också de som tycker att Halloween borde hoppas över och att vi istället ska hålla fast vid den mer svenska traditionen med Alla helgons som är mer stillsam och en stund då vi tänker på de som inte längre finns hos oss.

Nu har en forskare på Linköpings Universitet kartlagt i vilken kommun det kan tänkas vara bäst att fira Halloween i år. Hon heter Charlotta Mellander och hon utgår från fyra olika variabler som vägs ihop i ett Trick-or-Treat-Index. Det som tas med är:

- andelen barn i åldern 5-14 år. Det är kul att ha kompisar att gå runt med.

- hushållens medelinkomst. Kanske erbjuds det mer godis om hushållen har bättre ekonomi?

- befolkningstäthet. Då kan man hinna med att knacka på fler dörrar på kortare tid och förhoppningsvis få ännu mer godis.

- andel kreativa kulturjobb som ett mått på den kreativa ådran då det gäller att klä ut sig.

När vi slår ihop dessa får vi läget för svenska kommuner:

Helt klart är förutsättningarna lite bättre i storstadsregionerna. Många av kommunerna finns i Stockholmsregionen. Etta på listan är Danderyd, följt av Nacka och Lidingö. Här har helt enkelt barnen goda förutsättningar för lite bus eller godis. Dessa kommuner följs av Ekerö, Vaxholm och Täby - också i Stockholmsregionen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *