
Det är fortfarande långt kvar innan vi har ett jämställt fastighetsägande i Sverige. Sett till landets yta så äger männen mer än dubbelt så mycket, 154 procent, än kvinnorna.
Det visar en ny rapport som den partipolitiskt oberoende tankesmedjan Ownershift tagit fram.
Rapporten ”Vem äger marken du går på?” bygger till stor del på data som Ownershift har hämtat från Lantmäteriet. Lantmäteriet ansvarar för det nationella Fastighetsregistret, vilket är ett officiellt register över hur marken i vårt land är indelad och hur ägandet ser ut.
Ownershift har i sin rapport rankat landets kommuner utifrån hur jämställt privat husägande är baserat på måttet taxeringsvärde.
Utefter de kriterier man har satt upp är det enbart 17 av landets 290 kommuner som får godkänt. För att anses som godkänd måste kommunen ha ett ägandegap som ligger inom 5 procent från en ägandefördelning om 50/50, män och kvinnor emellan.
Godkända kommuner
1. Båstad, Skåne
2. Höganäs, Skåne
3. Vellinge, Skåne
4. Malmö, Skåne
5. Borgholm, Kalmar
6. Lund, Skåne
7. Partille, Västra Götaland
8. Lidingö, Stockholm
9. Göteborg, Västra Götaland
10. Täby, Stockholm
11. Mörbylånga, Kalmar
12. Sotenäs, Västra Götaland
13. Simrishamn, Skåne
14. Kungsbacka, Halland
15. Stockholm, Stockholm
16. Lomma, Skåne
17. Gotland, Gotland
I rankingen har man använt sig av kategorin ”småhus med äganderätt” som enligt rapporten är den vanligaste boendeformen i 97% av Sveriges 290 kommuner. 49% av svenskarna bor i hus med äganderätt.
Vill du veta vem som äger en fastighet? Med Lantmäteriets e-tjänst ”Vem äger fastigheten” kan du snabbt få fram svaret.
Med giltig e-legitimation kan privatpersoner söka på en fastighetsbeteckning och får tillbaka uppgift om vem som äger fastigheten och eventuell tomträttsinnehavare.