Lidingö erbjuder en fristad till flyende från kriget i Ukraina

Debatt17 mars 2022 kl 05.142

Kvinnor, barn och äldre flyr från krigets fasor i Ukraina efter den ryska invasionen. Samtidigt stannar männen kvar för att på ukrainsk mark modigt försvara inte bara sitt eget land, utan allas vår frihet mot den ryska aggressionen. Varje svenskt pansarskott som skickas ner till Ukraina är en investering också i svensk säkerhet.

De scener som når oss från Ukraina är fruktansvärda. Putins vansinneskrig är skoningslöst. Rysslands president drar sig inte ens för att bomba barnsjukhus.

Detta handlar om ett demokratiskt och självständigt land i Europa som utsätts för en oprovocerad, aggressiv och besinningslös attack från ett mycket större grannland. De människor som nu flyr har passen med sig och kommer från en dokumenterad krigshärd. De som nu kommer består av kvinnor, barn och äldre.

Nödhjälp ska gå till dem som befinner sig i nöd. Det är till för dem som verkligen behöver, såsom nu Ukrainas folk.

Lidingös svar är: vi stöttar Ukraina. Vi har möjlighet och skyldighet att ta emot och erbjuda en fristad till Lidingös kvot av de flyende. Vi har ett särskilt stort ansvar då denna kris gäller vårt närområde. Det finns långt mycket mer än bara de blågula färgerna som förenar Sveriges och Ukrainas folk.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kan Lidingö i närtid komma att få ta mot ca 1 000 personer från Ukraina, och vi är i full fart med att lösa de praktiska förutsättningarna.

På endast 48 timmar har Lidingö stad kunnat iordningsställa evakueringsboenden enligt Migrationsverkets förfrågan. Lidingö stad har blixtsnabbt mött upp mot behoven och allt är förberett. Det gäller alltifrån lokaler, sängar, sänglinne, upphandling av mat, duschkabiner, aktiviteter för barn och ungdomar, snabbkontakt med handläggare för försörjningsstöd och förberedelse av skolor för att kunna erbjuda ukrainska barn skolplats. Vi har nyrekryterat lärare som har ukrainska som modersmål, samt även personal som talar de närliggande språken polska och ryska.

Vi har även förberett kartläggning av yrkes- och utbildningsbakgrund samt språkkompetens för att de flyktingar som mäktar med ska få snabbast möjliga hjälp att komma i arbete på arbetsmarknaden på Lidingö. 

Viljan att hjälpa till på ön är stor. Många Lidingöbor har hört av sig till kommunen och privat erbjudit husrum åt flyende familjer, vilket visar på den starka känsla av gemenskap som finns mellan länderna i Europa och som vi delar så mycket med.

Arbetet med att kunna ge en fristad till ukrainare på Lidingö går smidigt och snabbt. Det är fantastiskt att se medarbetare och frivilliga medborgare hitta lösningar tillsammans för att vi ska kunna erbjuda bästa möjliga hjälp till de som flyr från Putins krig i Ukraina.

Min förhoppning är att kriget i Ukraina ska få ett snabbt slut och att ukrainarna snart ska kunna återvända till sitt hemland – till ett fritt och självständigt Ukraina.

Tills den dagen står Lidingö redo att erbjuda en fristad. 

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö

Kommentarer

  1. Lidingö Tennishall är en alldeles utmärkt plats att ta emot flyktingarna från Ukraina på. Det tiotal omklädningsrum med duschmöjligheter på Lidingövallen 50 meter bredvid är ett alldeles utmärkt komplement.

  2. Undrar om flyktingarna ska vända sig till migrationsverket innan de får hjälp med tak över huvudet ?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *