Lidingö bör agera mot ryska intressen

Jonas Lundgren är vänsterpartiets gruppledare på Lidingö.
Debatt4 mars 2022 kl 04.52


Den ryska invasionen av Ukraina är en katastrof. Den innebär ett fruktansvärt lidande för befolkningen i ett närliggande europeiskt land och det ryska agerandet är ett tydligt brott mot folkrätten. Vi vet inte vad som kommer hända framåt, men vi vet vilken sida det är rätt att stå på: för Ukrainas rätt till självständighet och att själva forma sitt lands framtid.

Runt om i världen vidtas just nu åtgärder för att visa hur vi ser på den ryska invasionen. Företag har inlett bojkotter av Ryssland. EU har skärpt sina sanktioner och stängt ryska banker ute från det internationella valutatransaktionssystemet Swift. Sverige har antagit ett stödpaket och tusentals svenskar har engagerat sig för att samla in förnödenheter till Ukrainas folk.

Det är inte helt lätt att agera solidariskt som kommunal organisation. Men det finns några saker som Lidingö stad skulle kunna göra för att visa sitt stöd för Ukraina och agera mot den ryska invasionen. Bland annat skulle vi kunna se över om det finns företag med kopplingar till ryska staten som Lidingö stad köper varor eller tjänster från och som vi skulle kunna avbryta samarbetet med. På Lidingö finns också Ryska federationens handelsrepresentation. Handelsdelegationen förfogar även över det så kallade ”ryska huset” på Kostervägen 5. Huset ägs idag av en privat fastighetsvärd men handelsdelegationen vägrar betala hyra.

Vänsterpartiet har idag lyft ett initiativ till kommunstyrelsen om att Lidingö stads eventuella köp av varor och tjänster från företag med kopplingar till ryska staten skyndsamt ska ses över. Vi har också ställt en enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors gällande det så kallade ”ryska huset” och om staden kan göra något för att bistå hyresvärden och om det finns några åtgärder som ligger inom den kommunala befogenheten som Lidingö stad kan vidta.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något för att visa sitt stöd och sin solidaritet för Ukrainas folk.

Jonas Lundgren (V)
Gruppledare i kommunfullmäktige
Ledamot i kommunstyrelsen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *