Lidingö är en av de kommuner som har minst yta fotbollsplaner per invånare i Sverige

Redaktionella annonser29 augusti 2022 kl 00.042

Det spelas mer fotboll på Lidingö än i resten av länet – nästan 50% mer per invånare. Trots detta är Lidingö en av de kommuner som har minst antal kvadratmetrar fotbollsplan per invånare i hela Sverige. Danderyd har t.ex. drygt dubbelt så mycket yta per invånare när det gäller större konstgräsplaner.

På Lidingö bor över 48 000 människor varav ungefär 8 200 är ungdomar i åldern 6–18 år. Mer än 3 000 ungdomar spelar fotboll varje vecka, året runt. Nästan alla pojkar (93%) och drygt hälften av alla flickor (55%) som växer upp på Lidingö, spelar någon gång under sin uppväxt fotboll i öns lag.

– Bristen på fotbollsplaner är fortsatt stor då alla lag bör få möjlighet att träna och spela match. Därför vill vi anlägga ytterligare en 11-spels konstgräsplan samt flera mindre konstgräsplaner runt om på ön, säger Mikael Sens från LidingöPartiet. Fotbollen fyller en viktig roll i att motarbeta ohälsa hos våra barn. I klubbverksamheten finns dessutom tydliga regler som påtagligt minskar risken för droganvändning. Fotbollen är också en av de bästa och mest verksamma sätten att integrera ungdomar med invandrarbakgrund.

– Att få fler tjejer att spela fotboll, att öka rekryteringen av ungdomar i hyreshusområdena och att få våra ungdomar att fortsätta spela fotboll upp i de senare tonåren knyter samman ön. Fotbollen skapar vänskaper över klass-, områdes- och skolgränser och bygger nätverk för hela livet. Eftersom mycket drivs av demografi, vet vi att trycket på framför allt 11-spelsplaner kommer att skapa problem för fotbollen som fortsätter växa under de kommande åren, fortsätter Mikael Sens.

– LidingöPartiet gör sitt bästa för att stödja olika idrotter på ön och har starkt bidragit till att tempot har ökat i planering och framtagande av nya idrottsytor och anläggningar, berättar Anders Paulsen, kommunalrådskandidat för LidingöPartiet.

En ny idrottshall i Torsvik är klar. Lidingövallen har genomgått en stor renovering som markant har förbättrat förutsättningarna för friidrotten. En fullstor konstgräsplan för 11-spel har anlagts i Dalénum, som ersätter den tidigare AGA-planen. LSK-hallen i Gångsätra är färdigbyggd av LSK Handboll. Ekholmsnäsbacken har breddats av Freeskiers och Lidingö Slalomklubb och Ekholmsnäs Golf håller på att bygga en fin ny golfbana. Fotbollsplanen i Käppala är utbyggd och har fått belysning. Mindre arenor för friidrott har anlagts vid Rudboda och Källängens skola. Utegymmet vid Äventyrsparken har rustats upp. En ny stor truppgymnastikhall är på gång i Bodal i GT Vikingarnas regi och en ny simhall slår upp portarna 2025.

– Det återstår dock en hel del att göra. Detaljplaneringen av idrottsområde Högsätra påbörjas nu och vi hoppas att nya hallar för bland annat racketsporter, innebandy och kampsporter kan byggas där. Och varför inte en ny bowlinghall, avslutar Anders Paulsen.

Tidigare publicerade artiklar från LidingöPartiet:

Om trängselskatt

Om fler poliser och fältassistenter

Kommentarer

  1. Hur går det med idrottshallar? Enorm brist som tvingar ungdomar att träna fram till 22:15 på skoldagar. Fotbollsplanerna är tomma efter 20:00.

    1. Hej Stefan. Du har rätt i att det finns en brist även på idrottshallar, inte minst stora hallar. Detta är både vi och idrottsenheten på staden fullt medvetna om. Idrottsenheten håller just nu på med en detaljerad analys av nuvarande och framtida behov från föreningarna. Denna analys kommer ligga till grund för beslut om vilka nya anläggningar som ska byggas i Högsätra idrottsområde. Det är också värt att notera att LSK Handbolls nya hall i Gångsätra har lett till att tider i andra anläggningar har frigjorts för andra föreningar och idrotter. När GT Vikingarnas nya hall för truppgymnastik i Bodal så småningom blir klar kommer mycket tid kunna frigöras i andra hallar.

      P.S. De stora fotbollsplanerna är oftast fulla till kl 22.00.

      Mikael Sens, LidingöPartiet

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *