Liberalerna: ett starkare skyddsnät för äldre

Debatt17 november 2021 kl 05.08

När livet blir skört behövs ett starkt skyddsnät och möten med kontinuitet, kompetens och kommunikation. Den människa som drabbas av kronisk sjukdom behöver goda, trygga relationer med allt från vårdcentral till hemtjänst. Liberalerna har länge verkat för att den som behöver hemtjänst ska ha en fast omsorgskontakt med undersköterskeutbildning. Detta har nu införts på Lidingö. Vi har också arbetat för en husläkarreform sedan 1970-talet. 

Eftersom kommuner ansvarar för mer än en fjärdedel av all vård vill vi även säkra deras strategiska planering. Vi föreslår att alla kommuner får en medicinskt ledningsansvarig läkare (MAL) som bedömer medicinska konsekvenser av strategiska beslut, värderar nya metoder, granskar medicinska rutiner eller avtal och ger råd om hur verksamhetens resurser bör prioriteras utifrån vårdtagares behov. Det behöver bli lika självklart för en kommun att ha en läkare med medicinskt ledningsansvar, som det redan är för primärvård och sjukhus. Vi vill också att varje kommun ska ha en MAR, medicinskt ansvarig för rehabilitering. 

Det finns mer att göra. Vi arbetar för att säkra goda arbetsvillkor, ihärdigt förbättringsarbete och minskad administrationsbörda så att tid frigörs för mötet med människor. Vi vill också stärka fortbildningen för anställda genom hela yrkeslivet. Slutligen bör det bli tillåtet för äldreboenden att anställa geriatriker och allmänläkare på hel- eller deltid.

Både livet och sjukvården ska präglas av frihet, trygghet och mänsklighet, under hela resan. Vi nöjer oss inte med mindre. 

Lina Nordquist, riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L)
Barbro Westerholm, riksdagsledamot, talesperson för årsrika (L)
Suzanne Liljegren, kommunalråd (L)
Bertil Östberg, ledamot (L) i omsorgs- och socialnämnden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *