Leta efter gömda skatter

Sommartips21 juli 2022 kl 03.032

Geocaching är ett koncept som härstammar från USA. Det är en form av GPS-stödd skattjakt där användaren letar efter olika föremål som andra användare gömt i närmiljön. Appen och aktiviteten är helt gratis och en rolig sysselsättning nu på sommaren. På Lidingö finns över 50 stycken "Caches".

En cache är en behållare i någon form. I dessa behållare finns i bland små roliga presenter eller skatter och en loggbok över personer som hittat behållaren innan. Vissa behållare är som sagt, helt gratis att upptäcka, medan andra platser kräver ett abonnemang i appen. Alla behållare är placerade på platser där allemansrätten gäller eller om markägaren gett tillstånd till placering av cache.

Efter att du loggat dig i loggboken ska cachen läggas tillbaka på samma plats som du hittade den på. Då kan nästa upptäckare hitta den också. Vissa användare tillåter att man tar för sig av skatten, medan andra frivilligt lägger till skatter i behållarna. En behållare kan inte vara nedgrävd. För varje cache finns olika "betyg". Dessa är: Svårighetsgrad, Terräng och Storlek. Alltså hur svår en behållare är att hitta, hur jobbig terräng den ligger i och hur stor behållaren är. Vissa platser kräver att du ska lösa ett mysterium innan behållarens plats uppenbaras.

Denna cache heter "Island of Love". En bra nybörjar-cache att upptäcka!

Vi på redaktionen testade Geocaching och rekommenderar det starkt för den som letar roliga sommaraktiviteter, med eller utan sällskap

Appen finns på Google Play och App-store under namnet "Geocaching". Läs mer om konceptet här.

Kommentarer

  1. Man får inte ta en av ”skatterna” (föremålen) i en cache utan att lämna en ny. Man byter mot ett föremål man har med sig. En bra riktlinje är att man lämnar ett nytt föremål av minst samma värde som det man tar ur cachen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *