Lätt att lägga till i Hamnen

Claes Olivecrona och Gustav Morin håller i Hamnen.se.
Näringsliv4 juni 2021 kl 04.38

Hamnen.se är Sveriges största båtmagasin på webben. Här finns mängder av artiklar och videor som handlar om allt från nyhetsrapportering till praktiska tips, äventyrliga reportage och tester av båtar. Kort sagt allt som har med sjön att göra.

Man kan också kalla Hamnen.se för en ”båtkanal”, eftersom de också gör videoinslag och deras specialitet är båttester.

Det är gratis att gå in och titta på vad Hamnen publicerar, men man kan också bli plus-medlem och får då ta del av hundratals båttester och alla kunskapsvideor.

De flesta av de gamla traditionella tryckta båttidningarna finns inte längre, men Hamnen.se har växt sig stor och stabil. De har mellan 100 000 och 200 000 unika besökare per vecka, vilket är mycket höga siffror.

– Vi märkte en tydlig uppgång i samband med Coronan, berättar Claes Olivecrona, som är en av de två som står bakom Hamnen. Tydligen fanns tiden och intresset för detta ämne, så vi antalet besökare har ökat stadigt.

Gustav Morin heter den andra delägaren. Han är chefredaktör och gör de flesta båttesterna.

– Hamnen riktar sig till alla som är intresserade av segelbåtar och motorbåtar och båtliv i allmänhet, säger Gustav. Många gillar ju att vara på sjön så det är en ganska bred målgrupp vi har.

Hamnen har många läsare utanför Sverige också.

– I Sverige, Norge och Finland finns det många båtägare per capita, så intresset för båt och hav är stort i Norden. Vi har många besökare från våra grannländer.

Men man måste inte vara båtägare för att uppskatta det som Hamnen producerar. Här finns mycket som rör sjölivet i stort. Just nu kör de en serie med tester av sjökrogar i Stockholms skärgård. Många av dessa kan man ju nå med Vaxholmsbåten. 

– Båtar kan vara en dröm för många, säger Claes. Därför får vi mycket uppskattning när vi presenterar just drömbåtar, som inte många har råd att köpa, men som kan vara väldigt spännande att få se. Men mest fokus har vi på sådant som många har råd med.

Hamnen har sitt kontor och studio vid Islinge, på samma tomt som Lidingövarvet. Här finns också ett antal andra marina verksamheter etablerade: North Sails (segelmakare), Blue Ocean (kapellmakare), Seal Marin som arbetar med båtelektronik, X-Yachts som är återförsäljare för båtar i Norden, Happy Yachting som säljer båttillbehör och båtkläder, samt Nimax Marina som säljer Nimbus och andra båtar.

– Vi har nära till vattnet och vi finns i en miljö som passar oss perfekt här, berättar Gustav. Ofta har vi haft stor nytta av att sitta i ett sånt här företagskluster med båtföretag. Det finns ett naturligt utbyte med de andra företagen här. Vi har gjort inslag om segel, renovering av båtar och mycket annat och då har vi sakkunskapen hos grannarna, så att säga.

Det händer mycket i båtbranschen. Det finns två stora trender just nu: Foilbåtar (bärplan) som flyger fram på vattnet var för några år sedan bara en vision. Nu finns de i verkligheten, både som motorbåtar och segelbåtar, ja till och med som brädor – både med en kite som framdrift, vindsurfingsegel eller med elmotor. Den andra trenden är elbåtar. På Lidingö finns två företag som utvecklar elbåtar: Candela och X Shore.

Men hur ser framtiden ut för Hamnen?

– Vi ska utveckla det vi håller på med och skapa mer och ännu bättre innehåll, säger Claes. Vi ska bland annat öka takten för publicering av båttester. Vi vet att det är det som folk vill ha, så vi ger dem det, så klart!

Gå in på hamnen.se och läs själv.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *