Lägga puzzel för framtiden

Under äppelträdets lövkrona har Lidingö brasskvartett tagit plats. Med välkända toner lockas vi att nynna med i ” Den blomstertid nu kommer” medan vi alla står i parad när nationalsången avslutar vår möte.
Kåserier11 juni 2022 kl 08.47

Förr i världen hade vi här på Hiertagården ett stort puzzel i vårt vardagsrum där vi alla kunde träffas efter middagen – eller före. Hade man tur kunde man möta en trevlig granne som också sökte kontakt och vad kunde då vara lämpligare än att man tag sig an PUZZLET som låg på bordet vid fönstret. Det var Ann Lejonörns idé att vi med puzzlets hjälp skulle samarbeta och lösa bildens mysterium. 

I dag har vi inget puzzel längre. men ändå gäller det att lägga puzzel med olika aktiviteter och åligganden. Ja, hur ska det här gå ihop? Det frågade jag mig inför årets pingsthelg då en hel rad aktiviteter droppade in från olika delar av ön. Där ligger de finurligt utformade bitarna framför mig och pockar på att bli använda ”på rätt sätt” så att helheten till slut blir en bild att glädja sig åt.

Men - var börjar man – uppe till vänster eller nere till höger? Ja visst, det gäller ju att hitta några puzzelbitar som passar ihop och som ger en bra start på äventyret. Blå himmel och äppelträd, kan det bli bättre? Bit efter bit trollar fram en god början på puzzlet. Framför mig breder kyrkogårdens panorama ut sig med Lidingös kyrka diskret i bakgrunden medan Äppelträdgårdens gröna gräsmatta sakta fylls med sångare och förväntansfulla gäster.

Jag plockar vidare bland de färgglada puzzelbitarna och plötsligt hör jag kyrkklockorna ringa! Nu är jag faktiskt med på riktigt!

Klockringning! Prick klockan 11.00. Och nu sitter jag här, lätt andaktsfulla på en liten ranglig stol i Äppelträdgården. Dekorativt under äppelträdet befinner sig dagens musiker från Lidingö brasskvartett med Mats Svantesson i spetsen – det dröjer inte länge förrän Lidingösången tonar ut över Äppelträdgården. Helst ska vi stå upp och gärna sjunga med i Bellmans ”Glada bygd så täckt belägen mitt i vattnets lugna våg!”

Min väninna Sylva Lewin är ett gott sällskap i kyrkliga sammanhang Här bjuds vi på kaffe och tåra! Kalas i det gröna.

Det blev en vacker början på annandag pingst – det är nu den heliga anden griper tag i oss, ge oss kraft och mod att gå ut i världen. Jag får också veta att just den här dagen är en röd dag i kyrkan – den enda röda dagen på året. Och just den här dagen hade jag klätt mig i en röd, glittrig varm tröja! Vilken tur! Men då ska ni veta att kyrkans röda dag handlar om blod, kärlek och dramatik. 

Fyra starka kvinnor i svenska kyrkans tjänst; Maria Fredén, Roberta Sciacco, Ann-Sofi Furegård-Sandberg och  Ann Tersmeden.

Fåglarnas högljudda sång parades sedan med körens röster i alla tonarter som hör till – ”Den blomstertid nu kommer”, ”Sköna maj välkommen” och så dagen till ära ”Du gamla, Du fria” – vår nationalsång. Ett värdigt slut på Andens Dag, och tack för tårtan och kaffetåren vi blev bjudna på. 

EN VIKTIG PUZZELBIT MILLESGÅRDEN

Livligt och glatt var det på Millesgården denna nationaldag. Vi tackar sol, himmel och blått hav för festen!

Från den ena till den andra, just så! Det händer då och då att bitarna inte faller på plats som man önskar. Så var det också denna annandag pingst som krockade med nationaldagen den 6 juni. Som tur var gick det att pyssla ihop det hela till ett minnesvärt puzzel. Under de senaste två åren ha pandemin satt stopp för det traditionsenliga nationaldagsfirandet – men i år blev det av igen, den 6 juni med start kl. 11. Då med fri entré till kulturparken där det mesta sker på nationaldagen! Det är en härlig tradition med musik och sprutande fontäner där glada båtälskare får köra sina modellbåtar kors och tvärs, hit och dit!

Nanna och Marzien hjälps åt att dela ut den svenska flaggan gul och blå till gästerna i Kulturparken.

Lidingöborna får också vara med och välja Årets Ängel – en viktig puzzelbit i det hela. I år gick den vackra Millesstatyn till Lidingö sjöscoutkårer och Blåsarsymfonikernas brassextett tutade på för fullt.

Natioaldagskören under ledning av Anna Skagersten sjunger svenska körvisor. Avslut ”Lidingösången”- och då sjöng vi alla med!

KÄRA SVERIGE - Magiska Millesgården! Säkert är att Carl Milles skulle blivit glad av bilden som växer fram i solen. Många bitar blått och gult ger vårt puzzel karaktär. Med de små flaggornas hjälp firar vi vår nationaldag. Ja, vi är här för att tillsammans lägga framtidens puzzelbitar på rätt plats så att den slutliga bilden blir så bra som möjligt.

Än fattas det några bitar, men vi har ju tiden på oss… Hoppas Inger Grimlund

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *