Kvinnorna tar plats

Kultur10 januari 2022 kl 11.544

Idag för hundra år sedan tog de första kvinnorna plats i Sveriges riksdag. Detta firas bl a med jubileumsprogram i SVT1.

I sammanhanget kan nämnas riksdagsledamoten från Lidingö, Helena Bargholtz, folkpartist, som fanns med bland de folkvalda under åren 1998-2006 och 2008 – 2010 samt Ida Drougge för som sitter i riksdagen den innevarande mandatperiod sitter för Moderaterna.

Andra betydelsefulla kvinnor från vår ö som förtjänar att uppmärksammas finns med i utställingen ”Lidingökvinnor som gjort intryck och avtryck” som nu visas på Lidingö Museum. Det har genom åren funnits ett stort antal kvinnor som bott och verkat på vår ö - konstnärer, författare, pedagoger, designer, företagare, politiker m fl. Några är välbekanta, andra mindre kända. Några har verkat lokalt på ön, andra har genom sina insatser blivit kända i hela landet. 

Välkommen att lära känna ett 30-tal av dem!

Lidingö Museum är öppet tisdag, torsdag, lördag ochndag sö kl 12-15.  (reservation för ev. nya rekommendationer från FHM). www.lidingohembygd.se

Kommentarer

  1. Tack Margareta och Lidingö Hembygdsförening för att ni uppmärksammar en rad betyelsefulla Lidingökvinnor genom utställningen på Lidingö Museum. Anmärkningsvärt att inga vägar eller platser på Lidingö uppkallats efter några av dessa kvinnor. Hoppas Hembygdsföreningen försöker påverka kommunen att göra det.

    1. Vi har på Lidingö bl.a. Millestrappan, Raul Wallenbergs park och Dalenum. Självklart kommer Hembygdsföreningen att aktivt arbeta med Staden för att hedra även kvinnor, som verkat på ön. Vi tar oss an uppgiften utan dröjsmål.
      Robert Hallenborg
      Ordf. Lidingö Hembygdsförening

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *