Kvinnojouren Kerstin Lidingö lyfter våld i nära relationer i lokal kampanj

Lidingö5 mars 2019 kl 06.34

Kvinnojouren Kerstin Lidingö vill uppmärksamma våld i nära relationer. Med hjälp av sju ambassadörer ska Lidingöborna uppmuntras att våga se och visa omtanke när de misstänker att någon utsätts för våld i en nära relation.

Kvinnojouren Kerstin lanserar en omfattande kampanj där våld i nära relationer lyfts under cirka 14 veckors tid genom sju lokala profiler som presenteras i sociala medier och annonser i lokaltidningen Mitti. Först ut är Jesper Blomqvist, egenföretagare och fd fotbollsproffs:

– Jag tror att många tycker det är svårt att berätta om en vardag som är fylld av våld. Barn i familjer där pappan slår eller hotar blir väldigt utsatta. Och det är viktigt att vi vuxna tar ansvar och finns där. Om jag kan bidra till att synliggöra våldet och förändra livet till det bättre för någon, så bidrar jag gärna.

En ny ambassadör kommer att presenteras varannan vecka. Alla ambassadörer har olika bakgrund, ålder och budskap varför det är viktigt att våga agera när vi ser att medmänniskor runt oss utsätts för våld. Förhoppningen är att alla på Lidingö ska inspireras till att våga agera när vi misstänker att kvinnor och barn utsättas för våld i nära relationer. 

ORD GÖR SKILLNAD
Ingegerd Smedensjö, volontär och ansvarig projektledare för kampanjen och på Kvinnojouren Kerstin Lidingö, hoppas att kampanjen får stort genomslag då omfattningen av våld i nära relationer på Lidingö måste synliggöras:

31% av alla kvinnor på Lidingö uppger att de blivit utsatta för våld i en nära relation. Vi vill synliggöra våldet och uppmana alla att visa stöd när vi misstänker att någon utsätts. Våld i nära relation är ett allvarligt brott och ett stort samhällsproblem. Att synliggöra våldet på Lidingö och öka kunskapen om våld i nära relationer är ett viktigt första steg till förändring. Kvinnojouren vill visa hur vi gemensamt kan arbeta för att minska våldet, men också informera om att hjälp och stöd för de kvinnor som utsätts finns att få.

Kvinnojouren Kerstin Lidingö är en ideell organisation som dagligen arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. De stöttar kvinnor som utsatts för våld och oroliga anhöriga. Kvinnojouren arbetar även med informationsinsatser och annat förebyggande arbete. Kampanjen startar den 5 mars och pågår fram till midsommar.

– Alla kan bidra på olika sätt. I den här kampanjen har våra fantastiska ambassadörer och många fler bidragit med sin tid. Jag hoppas att alla gör som våra ambassadörer, vågar prata om våldet och visa att vi finns där om någon behöver stöd och hjälp, uppmanar Ingegerd och Kvinnojouren Kerstin.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *