Konst finns överallt på Lidingö

Löparmonumentet på Grönsta gärde där Lidingöloppet har sitt målområde. Skulpturen är gjord av konstnären Sven Lundqvist vars signum var jordnära och personliga skulpturer med människan i fokus.
Kultur11 juli 2021 kl 04.30

Det finns idag cirka 2 000 konstverk som tillhör Lidingö stad. Konstverken är från olika tidsepoker, men de allra flesta är från 1950-tal och framåt, en tid då konsten fick ett uppsving i Sverige efter andra världskrigets slut. 

1947 kom folkrörelsen Konstfrämjandet till, och föreningen Konst i skolan bildades i syfte att konst i olika former skulle kunna spridas till en publik som tidigare inte varit delaktig i konstlivet. Upprättandet av dessa konstfrämjande organisationer gjorde årtalet betydelsefullt, och kan ses som ett avstamp för den moderna offentliga konstens födelse och vidare spridning. 

Offentlig konst är all typ av konst som är avsedd att visas, antingen i ett offentligt rum inomhus eller utomhus, på en plats dit allmänheten har tillträde. Offentlig konst kan bestå av byggnadsknutna konstverk som vägghängda tavlor och väggmålningar, eller skulpturer. 

På Lidingö finns över 30 offentliga konstverk som är både vackra och helt kostnadsfria att ta del av. Konstverken runt om på ön är främst skulpturer i många olika utföranden och stilar – bronsskulpturen Den lilla havsfröken, föreställande en sittande flicka vid Mölna strandpromenad, eller minnesmärket över Gustaf Dalén vid rondellen Läroverksvägen/Södra Kungsvägen är exempel på några.  

Foto: Lidingö Stad. Observera att inte alla konstverk syns på bilden.

På Lidingö Stads hemsida finns en karta över konstverkens belägenhet samt hur de ligger i förhållande till varandra. Håll utkik efter konstverken när du är ute på ön, rätt vad det är kan du ha ett framför dig! Eller varför inte planera en konstrunda och besöka fler av konstverken? Kartan och mer om konstnärerna och konstverkens historia finns på länken: https://www.lidingo.se/toppmeny/kulturfritid/kulturochmotesplatser/offentligkonst.4.280519311f6c25b56880003286.html

Källa: Lidingö stad

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *