Kommer fastighetsskatten att återinföras, Magdalena Andersson?

Kommer fastighetsskatten tillbaka, frågar insändarna. Bild från östra Rudboda. Foto: Andreas Lindberg
Debatt16 september 2020 kl 05.161

Mängder av förslag om en återgång till fastighetsskatt har förts fram den senaste tiden, både från Omstartskommissionen och organisationer knutna till Socialdemokraterna. Även flera marknadsliberala tankesmedjor, t ex Timbro och Center-anknutna Fores efterfrågar denna. Majoriteten av förslagen förespråkar en fastighetsskatt runt 1 procent av taxeringsvärdet utan ett övre tak. Förslagen berör både villaägare och bostadsrättsinnehavare.

Efterverkningarna av covid 19, en gigantisk integrationsskuld och alla andra eftersatta områden i samhällskontraktet ger ett trängande behov av att få in mer pengar i systemet. Löne- och konsumtionsskatter kan knappast höjas så mycket mer utan att detta ger en direkt negativ effekt på sysselsättningen.

Därför försöker dessa sig nu på ”reptricket” att föreslå beskattning av villor och bostadsrätter. Man vet att denna skatt kommer in oavsett folks ekonomiska situation. Det dessa skrivbordsekonomer tycks glömma är att till skillnad från löneskatter och moms, som försvinner i samma stund som man förlorar jobbet eller slutar konsumera, så måste fastighetsskatten in oavsett. Alternativet är att flytta, med allt vad det innebär. Idag är den s k kommunala avgiften 0,75% av taxeringsvärdet, med ett maxtak på 8349 kr. Skulle ovanstående förslag gå igenom kommer alla villor med ett taxeringsvärde över 835 tkr drabbas av högre skatt, vilket innebär kraftigt höjda kostnader för de som äger sitt hem i alla större samhällen i Sverige. I slutänden får det naturligtvis samma negativa effekt på konsumtionen då medelklassen måste lägga en hel månadslön på denna skatt.

På Lidingö är det genomsnittliga taxeringsvärdet 8,26 miljoner kr vilket skulle medföra en genomsnittlig årlig skatt på 82 560 kr med stora lokala variationer.

Bostäder är redan idag hårt beskattade. Ca 70% av kostnaderna för att bygga ett hus är skatter och vi har dessutom reavinstskatt på värdeökningen vid försäljning. Att nu ytterligare påföra skatt för någonting som inte generar en intäkt och som är en nödvändighet för oss alla är inte bara orättfärdigt, det kommer dessutom att leda till att många tvingas lämna hus och hem. Särskilt i dessa tider av masspermitteringar skulle detta kunna leda till en ny bostadskrasch med mängder av unga skuldsatta för livet.

JÖK-partierna kommer inte innan valet 2022 nämna ett återinförande av fastighetskatten. Det vore politiskt självmord. Men med uttalanden från finansministern att ”inte ens skatt på leenden ska uteslutas” så kan vi med fog oroa oss för vad som händer efter september 2022. Vågar du som äger ditt hem chansa?

Iréne Borgenvik
Gruppledare SD Lidingö
Mikael Strandman
SD Norrtälje samt riksdagsman i KU

Kommentarer

  1. Köpte min lägenhet för att bo i 1986,då jag bildade familj 2 barn för att ha ett boende ,på 104 kvadrat,gått i pension 2017 jobbat som vaktmästeri i 48 år,min fru jobbar inom barnomsorgen,bara för oss att flytta ,då vi skulle få betala fastighetsskatt på 60.000kr
    om året ,Blir tvingade och sälja och köpa nått billigare på glesbygden👎

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *