
Här en återblick i Inger Grimlunds rika minnesarkiv. Här har hon plockat fram ett minne från 2015 när hon ordnade "Kock-kollo" hemma i lägenheten. Stjärnkockar kom på besök och lagade mat tillsammans med barn mitt i sommaren. Trevlig läsning!
Med stort intresse har vi följt TV:s program ”Sveriges yngsta mästerkock” vecka efter vecka och häpnat över de medverkandes skicklighet i att komponera rätter, smaksätta och färgsätta med det naturen bjuder. Att lyckas förföra juryn är inte alltid så lätt även om Tina Nordström är öppen för småkockarnas matfantasier på gott och ont. Jag har också haft glädjen att umgås med glada unga kockar, då oftast på försommaren och sedan på höstkanten innan skolan börjar igen.

Det är här Kock-kollo kommer in i bilden. Att åka på kollo har ju i alla tider gett barn och ungdomar chansen till friluftsliv och gemenskap. Även om segla, simma, springa och hoppa är viktiga ingredienser så är matlagning och matlust också en viktig del av livets goda. I många år arrangerade den ideella föreningen ”Låt måltiden blomma” matlagningskurser för barn i åldrarna 10 – 14 år. Om man i tidig ålder lär sig regelverket är mycket vunnet! Bakgrunden var vårt stora intresse för den unga generationen – det är ju våra ungdomar som ska föra vidare kunskap och intresse för råvaror, matlagningsteknik, kultur runt bordet och den lust som god mat ger.

Återigen har intresset för matlagning tagit fart – kanske tack vare TV:s många spännande program. Jag vill också slå ett slag för ämnet Måltid något som det slarvas med i rutan. Där mumsar man på stående fot och tar några tuggor hipp som happ från tallriken. Det är inte rätta sättet att smaka av en anrättning.
I dag är det på tiden att planera kock-kollo. Hemma? Kanske det! Har ni tillgång till en trädgård är mycket vunnet. Med fantasi och matroade kompisar kan man fixa ett riktigt bra kök på uteplatsen. Planering är viktig!

Kan du bjuda in en gästkock som skänker glans åt jobbet ä det bra. På mitt Kock-kollo på Gavelvägen kom mina kockvänner till god hjälp – därtill min familj som ville vara med. Vi har lagat lunch, mellis och middag tillsammans – dagen har börjat 9.30 och avslutats med middag 18.30.
Friska, fina kockar med rena händer och solsken i blick! Ja, så ska det var på årets kock-kollo där vi är extra noga med handhygienen och jag tror faktiskt att det är det som är viktigast så här i coronatider.
Vi hade tre regler; Tvätta händerna, sätt upp håret och ta på förklädet! Sen är det bara att öppna ”pärleporten” till årets sommarkök! Välkomna ska ni vara!

