Klockrån på Östermalm och rånförsök på Lidingö

Lidingö23 november 2021 kl 15.481

Under måndagskvällen den 22 november utsattes en familj för ett rån i sin bostad på Östermalm. Ärendet är rubricerat grovt rån och en av de ägodelar rånarna fick med sig var en dyrare klocka. Nu befarar kommunpolisen Pontus Enbom att trenden kan sprida sig över bron.

Dyra märkeskläder och klockor är fortsatt stöldbegärligt och de så kallade klockrånen har skett med olika tillvägagångssätt i perioder. Polis har tidigare gripit misstänkta men kan notera att stölderna fortsätter och återkommer med nya eller nygamla tillvägagångssätt.

Under måndagskvällen skedde ett fullbordat grovt rån i en bostad på Östermalm och en stund innan dess hade ett försök med ett liknade tillvägagångssätt skett vid en bostad på Lidingö. Försöket på Lidingö misslyckades dock.

Polisen tittar nu på tillvägagångssätt, tidigare brott och eventuellt samband.

Ett av flera tillvägagångssätt för att komma in i en bostad är att en person – man eller kvinna – ringer på dörren och utger sig för att de ska lämna någon typ av bud. På detta sätt lurar sig gärningspersoner in i bostaden då okända personer tränger sig in när dörren öppnas.

Polisen arbetar med att förebygga att brotten genom att berätta om tillvägagångssätten men också genom till exempel spaning och utredning när brotten sker.

Viktigt att tänka på

Om du har en dyr klocka – informera dig om riskerna och hur du kan förhindra stöld.

Generellt. Om det ringer på din dörr – var vaksam och öppna inte för okända. Är det ett okänt bud som ska leverera något så se till att det stämmer och att det är något du beställt.  

Att visa sin klocka i sociala medier eller publika miljöer har visat sig öka risken för att bli utsatt.

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *