Käppalaförbundet skänker två värmepannor till Ukraina

Stad & Politik19 december 2022 kl 12.022

En driftig ingenjör på Käppalaverket på Lidingö uppmärksammade nyligen att Ukraina önskar sig värmepannor i sin biståndslista som de skickat till Sverige. Eftersom Käppalaverket i Gåshaga uppdaterar sin teknik finns två värmepannor som är värda 500 000 kronor över, som har kapacitet att värma ett mindre samhälle, och som det därför passade perfekt att skicka till Ukraina till samma pris som det hade kostat att transportera bort och skrota dem.

Pannorna har tidigare använts för fjärrvärmeproduktion på Käppalaverket. I och med att förbundet nu bygger en ny teknisk lösning för värme och kyla på området behövs pannorna inte längre.

Pannorna är i gott skick och har kapacitet att värma till exempel ett sjukhus eller ett mindre samhälle. Exakt hur de ska användas vet vi inte.

Den 15 december lyfte en stor mobilkran pannorna från Käppalaförbundets område till ett transportfordon för vidare transport till Ukraina.

– Jag är glad över att våra värmepannor kan komma till nytta i Ukraina där mycket civil infrastruktur har bombats sönder under Rysslands anfallskrig. Jag hoppas att många ukrainare ska kunna värmas av detta bidrag från Käppalaförbundet, säger Daniel Källenfors, styrelseordförande.

Kommentarer

  1. Det är Stockholmexergi som skänker dessa pannor ,dom står på förbundets område , har haft hand om underhållet på dessa pannor mvh peter

  2. Tack Stockholmexergi! En nyhet som denna om två fullt funktionsdugliga värmepannor som nu kommer till nytta någonstans i Ukraina blir man riktigt glad över. Hoppas att pannorna snart är framme där de behövs som bäst.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *