
Gjorde Lidingö till Sveriges Hollywood

Mauritz Stiller (1883 – 1928), född i Helsingfors, inledde en skådespelarkarriär men övergick snart till att regissera. År 1910 flyttade han till Stockholm där han i två år drev Intima teatern vid Engelbrektsplan, Därefter rekryterades han till AB Svenska Biografteatern, som just flyttat från Kristianstad till Lidingö. Då lämnade han scenkonsten för att övergå till det nya mediet, film.

I den nybyggda filmstudion på Läroverksvägen 9 kom Stiller att bli den svenska stumfilmens ledande gestalt och på Lidingö skapade han några filmer som blivit klassiker bland annat ”Sången om den eldröda blomman” och ”Herr Arnes Penningar”. Fram till 1920, då ”Svensk Bio” blev Svensk Filmindustri och flyttade till Råsunda i Solna, var Lidingö centrum för filmkonsten i Sverige. Av de cirka 125 filmer som spelades in i lidingöateljén och runt om på Lidingö svarade Stiller för 40. Förutom Stiller arbetade här också skådespelaren och regissören Viktor Sjöström och den välkände filmfotografen Julius Jaenzon, som svarade för fotot i mer än 100 filmer.
Lidingöborna fick beskåda dramatiska scener som till exempel vid inspelningen 1919 av ”Herr Arnes Penningar” efter Selma Lagerlöfs bok. I en skogsbacke vid Hersbyholm hade man byggt upp en hel prästgård som en kväll skulle brännas upp. ”Ett intressant men på samma gång riskabelt företag”, konstaterade Lidingö Tidning som med intresse följde inspelningarna.

År 1919 flyttade filminspelningarna till Råsunda, men också i fortsättningen gjordes en del utomhusinspelningar på Lidingö. Så spelades till exempel vargjakten i ”Gösta Berlings saga” (1924) in på Askrikefjärdens is. I verkligheten var vargarna schäferhundar, som fått tyngder i svansarna för att bli mer varglika. Den stora maskinhallen i Gåshaga, som stod tom sedan bröderna Ljungström 1927 lagt ner tillverkningen av ångturbinslokomotiv, användes för inspelningar, och även Elfvik var en populär inspelningsmiljö.
Sommaren 1914 hyrde skådespelarna in sig hos fru Aurore Looft i pensionatet Villa Björkudden på Bosön. Det blev Stillers sommarparadis och i tio år bodde han i ett balkongrum högst upp i villan. Han älskade vatten och var en entusiastisk simmare. ”Ibland kunde det hända att Stiller på väg till Björkudden promenerade till Grönstaviken, klädde av sig alla kläder och vek ihop dem i en prydlig hög. Överst lade han plånboken. Sedan simmade han över till Björkudden där han bad någon att med båt hämta klädhögen”, berättar Gudrun Looft Svensson i Lidingöboken 1999.
Stiller blev kvar på Bosön och köpte 1922 en tomt längre in i Grönstaviken där han byggde en egen villa, kallad Rutsdal. Men vid den tiden hade han upptäckt Greta Garbo, USA lockade och 1925 flyttade både Stiller och Garbo till Hollywood där Garbo fick en strålande karriär. Stiller fick dock inte det erkännande han tyckte sig förtjäna och 1928 återvände han, trött och sjuk, till Sverige och avled samma år.
Stillerska gymnasiet i Dalénum, med bland annat foto och film i kursplanen, är uppkallat efter honom.
Text och bilder är hämtade från Lidingö museums utställning "Historiska herrar", som pågår just nu. På museet finns också en bok om de historiska herrarna att köpa.