Kändisön: Jan Olof ”Jolo” Olsson

Kultur16 juli 2023 kl 04.271

Lidingöprofilen Jan Olof Olsson - mer känd som sin signatur Jolo - var en av 1900-talets stora svenska dagspressjournalister. En älskad kåsör var han i Dagens Nyheter och vid sidan om journalistiken skrev han böcker, oftast med historiska teman. Han gjorde också avtryck om Lidingöbo.

Han var journalist, författare och flanör. Född i Stockholm 1920 och växte upp i Birkastan som han så ofta skildrade i sina kåserier. Han dog redan 1974. Jan Olof Olsson hette han men de flesta minns honom kort och gott som Jolo - från hans signatur i Dagens Nyheter. Han hade dock även en annan signatur, även om han inte kallades så; träffande ”Ruter Tweed”, Olsson var nämligen alltid oklanderligt klädd som en engelsk gentleman i kostym eller tweedkavaj ofta med pipa i mungipan. Man kan lugnt säga att han hade en förkärlek för det brittiska. Mycket kepsar och blazers i ylle var det, ofta köpt på plats i Storbritannien. Hela Olssons utstyrsel finns faktiskt på Nordiska Museets klädsamling.

Jolo bodde på Åkervägen i radhusområdet Tegen vid Hersby skola.

Familjen Olsson bodde på Åkervägen i radhusområdet Tegen vid Hersby skola. Ni vet, de stora gula radhusen med rött tak. Dessa fina längor uppfördes 1908-1909 och är ritade av arkitekt Jacob Gate.

Visset ni att Jolo har förärats en egen parkbänk här på ön? ”Jolos bänk” sattes upp 2012 av Jolosällskapet och står intill Kvarnens busshållplats. Det var här han började sina reportageresor, med Norra Lidingöbanan.

En dag när jag beger mig till Kvarnen för att fotografera bänken så sitter på den en dam som jag börjar prata med. Hon känner förstås mycket väl till Jolo, han var ”någon som man alltid läste i DN på den tiden”. Hon vill inte säga vad hon heter men avslöjar att hon bodde här i trakten redan på Jolos tid och hon berättar glatt att hennes man ofta såg Jolo på tåget då de båda steg ombord här på hållplats Kvarnen.

”Jolos bänk” sattes upp 2012 av Jolosällskapet och står intill Kvarnens busshållplats.

Damens make berättade för henne att Jolo satt på Lidingöbanan ”med pondus, ivrigt observerande”. Hon är själv litteraturkännare och säger att hon ”älskar Jolos bok om James Joyce och Dublin - en riktigt höjdare!” Det torde vara I Dublins Vackra Stad från 1968, hon menar. Hon nämner en produktion till, och det är TV-serien Någonstans i Sverige som Jolo skrev manus till, och även gav ut som bok, och som handlar om beredskapstiden i Sverige. I år är det faktiskt 50 år sedan denna folkkära TV-serie sändes för första gången. ”Det var många väldigt fina skådespelare i rollbesättningen”, säger damen på parkbänken. Värt att nämna är att Janne ”Loffe” Carlsson här fick sitt stora genombrott genom rollen som just Loffe, 111:an Olsson, gruppens fixare och upptågsmakare.

Jan Olof Olsson började sin anställning på Dagens Nyheter som 25-åring 1945. Han skapade sig tidigt en egen stil i sina reportage och kåserier, och blev snart Jolo kort och gott. Han var mycket produktiv och vid sidan av jobbet på DN var han ofta med i Sveriges Radio och gav också ut ett stort antal böcker; populärhistoria, reseböcker och även skönlitteratur. Kanske har hans historiska böcker gjort störst avtryck, vid sidan av dagspressen. Han hade läst historia på Stockholms Högskola (som universitetet hette då) och hade Första Världskriget som specialintresse. Jag minns att min historie- och svensklärare på Hersby, Bengt Gehlin, för oss i gymnasiets årskurs ett, starkt rekommenderade Jolos bok 1914; den utkom 1964 och ger fortfarande en synnerligen levande och gedigen skildring av detta ödesår då Första Världskriget bröt ut, från flera olika horisonter. 1914 fick en fortsättning i Den okände soldaten som Bonniers förlag skriver så här om på sin hemsida: ”Med en mästerlig balans mellan historiekunskaper och levande berättande skildras kriget i hela dess meningslöshet, förvirring och tragikomik. Det är i hög grad människorna som står i förgrunden…” Och vi läser vidare att ”Jan Olof Olsson lägger fram sina stora kunskaper på ett avslappnat och underhållande sätt.”

Jolo skrev också den korta romanen De tre från Haparanda som även den utspelade sig under Första Världskriget. Vårvintern 1974 - någon månad innan Jolo hastigt dog - blev den en TV-serie med gamle Lidingöbon Ernst-Hugo Järegård i en av huvudrollerna.

Tilläggas kan att Jolo författade de sex första banden i bokserien 20:e århundradet liksom  den fotografiska årsboken Kamera från 1955 till 1974. Lättast att idag bekanta sig med Jolo är kanske ändå att läsa någon av de kåserisamlingar som släppts, till exempel Jolo i Sverige och Alla tiders Jolo som båda finns på Lidingö Bibliotek.

Hur var hans familjeförhållanden? Jo, han var gift med Margareta Sjögren, även hon journalist och författare. Men inte på DN utan på Expressen och seden huvudsakligen Svenska Dagbladet. Det äkta paret skrev dock flera böcker tillsammans, främst reseskildringar. Margareta och Jan Olof fick två döttrar, Elizabeth och Vibeke Olsson. Mest känd är Vibeke som delvis gått i föräldrarnas fotspår. Hon föddes 1958 på Lidingö och bor numera inne i stan. Vibeke Olsson är författare och baptistpastor. Aktiv på vänsterkanten politiskt, då hon skrev krönikor för tidningen Flamman.

Jolosällskapet delar alltsedan år 2002 ut Jolopriset. Årets pristagare var Peter Kadhammar (Aftonbladet) som fick priset i slutet av maj, och som i sitt tacktal - som finns att läsa på Jolosällskapets hemsida - bland mycket annat berättar om hur han i tidiga 20-årsåldern i slutet av 70-talet köpte Jolos bok Slipsen i Krakow på Domus på Avenyn i Göteborg. Den låg i en av reatravarna och kostade 12.75 och blev en sorts uppenbarelse för Kadhammar. Han beskriver i sitt tacktal Jolo som ”en kåsör med ett bedrägligt lätt språk. Jolo var en gemytlig flanör med förmåga till exakta iakttagelser.”

Sällskapet gör ofta resor i Jolos anda och årets Joloresa går av stapeln den 19-23 oktober och resmålet är Slovenien med orterna Ljubljana-Trieste-Rijeka och Piran. Resan lär vara fulltecknad, men man kanske kan stå i kö?

Jan Olof ”Jolo” Olsson dog knall och fall i en hjärtattack, endast femtiofyra år gammal, våren 1974. Det hände på trappan till sommarhuset i Skåne. Hustrun Margareta Sjögren-Olsson skrev en sorgebok efter makens död med titeln Efterlämnad.

Jolo ligger begravd på Lidingö kyrkogård.

Kommentarer

  1. Tack för en fin sammanfattning av Jolos liv och författarskap. Från sin bostad lär han ha sett när kvällstidningarnas löpsedlar sattes upp i den dåtida kiosken i hörnet Läroverks- och Vasavägen. Då gick han dit och köpte tidningarna.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *