Kändisön: Einar Nerman

lille pojken, med sonen Tom som modell, sägs vara en av världens mest reproducerade! Stiftelsen Solstickan bildades 1936 till förmån för barn och gamla. Ett halvt öre per såld tändsticksask skulle gå till stiftelsen. Idén att knyta symbolen till en vardagsprodukt, som alla använde på den tiden, var genial och pengarna strömmade in. Skissen till Solstickan och det färdiga resultatet.
Kultur16 april 2023 kl 03.51

Han tecknade Solstickan och Hembygdsföreningens logotyp

Einar Nerman – en av Sveriges internationellt mest verksamma konstnärer under 1900-talet.

En av Lidingös mer bemärkta kulturpersonligheter var konstnären Einar Nerman (1888 – 1983)  . I sin bok ”Livet en dröm” (1971) berättar han om sitt liv. Här några glimtar ur hans egen berättelse.   

Einar kom från Norrköping och utbildade sig vid Konstnärsförbundet i Stockholm och vid Académie Colarossi i Paris. Han var en mångsidig konstnär, som tecknare men också som scenograf, danskonstnär m.m. Han var en flitig bokillustratör och hans bilder återfinns i otaliga böcker och tidskrifter.

Einar Nermans fru Kajsa och sonen Tom. 1923. 

Einar var gift med Kajsa Eriksson-Tramcourt och de fick barnen Tom, Anita och Rosita. Under 1920-talet vistades familjen flera år i London där Einar tecknade för den kända tidskriften The Tatler. Under andra världskriget verkade han i New York och Hollywood där hans karikatyrer av tidens ”kändisar”, bland annat inom filmens värld, var mycket uppskattade. 

År 1930 köpte Nerman Hersbyholms gård och där tecknade han också den första logotypen till den nybildade Lidingö Hembygdsförening (1931). Genom tillmötesgående från familjen säljer föreningen julkort, ritade av konstnären.

Einar Nermans teckning av en annan Lidingökonstnär, vännen Carl Milles. 

Einar och Kajsa umgicks flitigt med skådespelare och andra kulturpersonligheter; det var ofta fest på Hersbyholm och det internationella inslaget var påfallande. Hans bok är fylld av episoder. 

Till exempel när sonen Tom i skolan (nuvarande Hersby gymnasium) erbjöd kamraterna platser på grenar i ett stort träd i gårdens trädgård för dem som ville titta närmare på gästerna vid en mottagning. En plats kostade 10 öre. Självaste Greta Garbo spådde pojken en lysande framtid som affärsman!

Einar Nerman med fru Kajsa och dotter framför Hersbyholm 1931.

Bland alla kända gäster på Hersbyholm var nog Storbritanniens drottning Elisabeth II den förnämsta. Vid hennes statsbesök i Sverige 1956 ingick ett besök på Pakistans ambassad som då fanns på Hersbyholm, där man hyrde huvudbyggnaden av Nerman, som själv bodde med familjen i en av flyglarna. Många hade samlats för att se en skymt av den kungliga glansen. Så även hyresvärden Nerman som inte var inbjuden till mottagningen utan besviken fick stå bakom avspärrningarna tillsammans med andra nyfikna lidingöbor!

Text och bilder är hämtade från Lidingö museums utställning "Historiska herrar", som pågår just nu. På museet finns också en bok om de historiska herrarna att köpa.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *