Kammarrätten blandar ihop päron & äpplen

Stad & Politik23 februari 2019 kl 07.44

Lidingö stad inte bryter mot bosättninglagen då de säger upp nyanlända från bostadskontrakt efter två år. Det menar kammarätten i sin dom som kom idag. Patrik Sandström MP, oppositionsråd på Lidingö, säger att kammarätten har blandat päron och äpplen i sin tolkning. Detta skriver miljöpartiet i ett pressmeddelande. 

– Kammarätten har blandat ihop begreppen permanenta och tillfälliga bostäder, vilket avser bostadens kategori, med permanent och tillfälligt boende vilket avser kommunens ansvar. De drar därför en felaktig slutsats som jag hoppas Högsta förvaltningsdomstolen kan rätta till, säger han.

I bosättningslagens förarbeten står att kommunen kan erbjuda tillfälliga boenden. Med det menas att man kan erbjuda ombyggda lokaler eller annat som från början inte var tänkt som permanentbostäder. Det har kammarätten tolkat som tillfälligt boende i tid.

– Att något så basalt kan tolkas så olika visar också på att bosättningslagen kan behöva förtydligas, fortsätter han.

Men först ska han överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen för en prövning där.

– Det är ett prejudicerande fall. Om kammarrättens dom står fast innebär det i praktiken att det inte finns någon gräns alls för hur länge en kommun behöver ta ansvar för nyanländas boende. Det kan vara en vecka eller permanent. Det riskerar att försämra integrationen och fördela ansvaret ojämnt, säger Patrik Sandström.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *