Kameraövervakning på Lidingöbanan

security camera. surveillance camera
Lidingö21 december 2020 kl 06.07

SL kommer att installera ett hundratal övervakningskameror i anslutning till Lidingöbanan, skriver tidningen Mitt i. Syftet är att öka tryggheten.

SL har i dag drygt 22 000 kameror uppsatta i kollektivtrafiken – nu ska det bli många fler. I somras ändrades tillståndskraven för kameraövervakning, där kollektivtrafiken undantogs, vilket gör att SL kan sätta upp kameror utan att ansöka om tillstånd, berättar tidningen Mitt i.

Totalt handlar det om drygt 1 800 nya kameror som ska sättas upp på platser med mycket resenärer eller många incidenter ska prioriteras. Det kan bland annat handla om entréer eller gångtunnlar i anslutning till stationer. En del kameror är tänkta att ersätta befintliga, men den större delen är för helt nya platser.

100 av dessa kameror hamnar i anslutning till Lidingöbanan, vid entréer och i gångtunnlar i anslutning till stationer.

– Härligt! 100 trygghetskameror kommer göra stor skillnad för att säkerställa Lidingöbornas trygghet och motverka brottslighet i kollektivtrafiken på Lidingö, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande till Mitt i.

Lidingö stad har en längre tid bett regionen att få fler kameror kring Lidingöbanan.

Även trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) är nöjd. Han beskriver satsningen som att ”man på allvar täpper till de blinda fläckarna som vi vet finns, men där vi på grund av lagen tidigare inte kunnat jobba med trygghetskameror”, säger han.

Uttrycket ”trygghetskameror” istället för ”övervakningskameror” är ett medvetet val från SL:s sida. Man vill skapa trygghet och inte övervakning.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *