Källenfors till attack mot Malmös slöseri

Stad & Politik9 december 2021 kl 05.191

På facebook går kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) till angrepp mot Malmös politiska styre med anledning av att den nu riksbekanta statyn av en enhörning i Malmö har julpyntats på skattebetalarnas bekostnad. Eftersom Lidingö betalar in till det kommunala utjämningssystemet och Malmö är den största bidragstagaren, så finansierar Lidingö indirekt statyn. Så här skriver han:

Enhörningen i Malmö har julpyntats och enligt SVT är kostnaden för det flera meter höga schabraket nu uppe i hela 1,2 miljoner kronor inklusive moms.

Trots att Malmö inte klarar av att få sin ekonomi att gå ihop utan lever på att varje år få 5,7 miljarder kronor via skatteutjämningssystemet från andra kommuner fortsätter de att slösa bort pengar på kitsch som att det inte finns någon morgondag. Ingen kommun i hela landet får så mycket bidrag som Malmö. 700 miljoner kronor årligen betalar Lidingöborna till detta system. Det är 15 000 kronor per Lidingöbo.

Malmö ligger i ett av Europas tillväxtområden och har de bästa förutsättningar för att vara en blomstrande och välmående stad. Men istället har Malmö under Socialdemokraternas styre gått från att vara en av de rikare kommunerna i Sverige till att vara en av de fattigare.

Malmös dåliga ekonomi och allmänna kaos har att göra med en enda sak: totalt politiskt och ekonomiskt mismanagement från S-styret i staden. Malmöborna betalar det största priset, men resten av Sverige tvingas ta notan

En kommun ska ägna sig åt kärnverksamheter som skola, vård, omsorg, vägar och annat som medborgarna behöver. Inte driva kamelcenter, skapa ljudidentiteter eller smälla upp enorma enhörningar på allmänna ytor så som Malmö gör.

En kommun som inte klarar sin egen välfärd bör fokusera på att få ordning på den egna ekonomin och på sina kärnuppgifter, inte på att ösa andras pengar på onödig lyxkonsumtion.

På Lidingö har vi under mandatperioden både höjt kvaliteten och sänkt skatten med 65 öre. Det är 5 400 kronor i mer frihet för en medelfamilj på Lidingö. Och detta alltså samtidigt som vi betalar enorma summor till misskötsamma kommuner som Malmö.

Det som gör detta möjlighet är fokus på kärnverksamheten, god ekonomisk styrning, effektivisering, prioriteringar och insikten att kvalitet och pris är och förblir två olika storheter.

Med mina 20 års erfarenhet från näringslivet vet jag hur en resultat- och balansräkning ska skötas. Jag vet att arbetslinjen fungerar och att det går att både sänka skatten och ändå förbättra kommunens service.

Socialdemokraterna i Malmö borde lära av Lidingö och reda upp i den egna ekonomin och inte slösa bort Lidingöbornas pengar på trams!

För att lära slösaktiga kommunalråd runt om i landet om klok ekonomisk hushållning har jag tillsammans med Niklas Wykman skrivit en handbok om effektiv ekonomisk skötsel i en kommun och som går att ladda ner på Lidingömoderaternas hemsida. Länk finns i kommentarsfältet.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande Lidingö Visa mindre

Kommentarer

  1. Gammal repig skiva som upprepar sig? Tycker mig känna igen detta från för ett år sedan. Inget gehör denna gång?? Föga överraskande.. Försök att ägna tiden åt något vettigt i stället för totalt trams. Vilka problem har inte Malmö?

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *