Källenfors hyllade årets bagare Anna Björlin

Lidingö27 oktober 2022 kl 11.09

I måndags gick femårsjubileet för Stellagalan av stapeln. Lidingöbon Anna Björlin fick under högtidliga former motta årets Stellapris som ”Årets Stellabagare 2022” för sitt arbete med Lidingö Bröd & Pâtisserie på Stockholmsvägen på Lidingö. Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö, passade på onsdagen på att gratulera Anna Björlin till utmärkelsen, tacka henne för hennes engagemang och överräcka en gåva från Lidingö stad i form av en värmeljusstake från Millesgården.

Anna Björlin berättar att Lidingöborna är trogna och medvetna kunder som kräver det bästa, och det försöker hon också leverera. Visserligen finns det många konkurrenter på ön så som Princess, Gateau och Vattenverket, men det ser Anna bara som positivt eftersom hon menar att alla behövs då man är bra på olika saker och att man på så sätt sporrar varandra till att ständigt bli bättre. ”Konkurrens är bra!”, tycker Anna.

Annas bageri doftar av bröd och sjuder av liv och rörelse. Kunder trillar in som på ett pärlband och det är hård åtgång på de bordsplatser som finns. Allt bröd och bakverk bakas med omsorg från grunden. Något som också verkligen genomsyrar det lilla bageriet är Annas driv, energi och framåtanda.

Anna berättar att det förr i tiden var vanligt att ta gesällbrev och att de bästa sedan tog ett mästarbrev som krävde att man arbetat i ett visst antal år och helst drivit eget. Förr sökte sig de bästa och mest ambitiösa unga bagarna gärna till mästare för att få arbeta med dem, och mästarna kunde därför få den bästa personalen. Det brukade finnas både målarmästare och murmästare, men det är tyvärr något som har försvunnit med tiden och som Anna menar återigen behöver få tillbaka sin forna glans.

Själv försöker Anna visa vägen genom att bland annat utbilda sig, och tillsammans med mästare i andra hantverksskrån så som urmakare och fiolbyggare fick hon efter månader av övning och förberedelser emotta sitt mästarbrev som bagare under en fin ceremoni i Blå hallen i Stockholms stadshus. Anna visar stolt upp sin mästarring som hon numera bär på fingret.

Mästarbrev innebär först ett teoretiskt prov med bokföring, marknadsföring och ekonomi. Som van att driva företag föll sig detta naturligt för Anna. Det ingick även moment där en jury följde Anna i arbetet nio timmar per dag för att se hur hon arbetade och vilka produkter hon tillverkade. Anna berättar att hon började öva för mästarbrevet i mars och sedan klarade provet i oktober. Före Anna och kollegan Gabriel på Bullar och Bröd på Valhallavägen var det ingen som lyckats få mästarbrev på 16 år.

Anna berättar också att Lidingö Bröd & Pâtisserie precis som många andra företag har känt av de höjda elpriserna. Anna har därför fått se över priserna med avseende på råvaror och el. Hon har även anpassat schemat så att några bagare får börja baka lite tidigare eftersom just ugnar och maskiner drar mycket el. Det är ett pussel med elpriser, råvarupriser och personal. Men bröd är för alla, menar Anna, och därför försöker hon hålla nere priserna så gott det går.

Något annat som Anna brinner extra för är att engagera fler unga att utbilda sig till bagare, men det är inte helt lätt i en tid då många drömmer om att bli youtubers och influencers snarare än att ägna sig åt ett praktiskt hantverk med tidiga morgnar. Att baka bröd i ett bageri är också något helt annat än att baka själv hemma, menar Anna.

På Lidingö kan man köpa lokal öl, äta Lidingöostar och dricka kaffe som rostats på ön på de lokala kaféerna. Det är med andra ord tätt mellan lokala matvaruproducenter.

– Det är verkligen roligt att få tillfälle att hylla öns professionella hantverkare, och särskilt en eldsjäl som Anna Björlin som brinner för excellens och ständig förbättring och som också har ett stort engagemang för att locka in unga i branschen, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Han fortsätter:
– Det är inte vi politiker som skapar jobb, utan vår uppgift är att skapa förutsättningar för företagare som Anna Björlin att driva sin verksamhet. Inte bara bidrar våra småföretagare till att skatteintäkter kommer in till vår gemensamma välfärd, utan de gör också vår fina ö ännu mer levande och trivsam!

Tack vare att Anna Björlin brinner för sitt arbete och att bagarna på Lidingö Bröd & Pâtisserie fortsätter att kliva upp kl 04 varje morgon, jobba helger och med själ och hjärta driva det lilla bageriet kan Lidingöborna numera njuta av landets bästa bröd.

FAKTA
Stellapriset uppmärksammar kvinnliga företagare med jämställdhet inom gastronomin som mål. De vill synliggöra de mest meriterade och ambitiösa kvinnorna och bygga broar mellan mentorer och unga i branschen. Genom att lyfta förebilder vill de inspirera och stärka nya generationer.
Stellajuryns motivering till Anna Björlin som årets bagare lyder: ”En pionjär, föregångare och förebild inom bageri samt konditori i Sverige. Genom sin yrkesskicklighet har hon tagit plats i de stora tävlingarna, avlagt mästarbrev och banat väg för fler att följa i hennes fotspår. Vi kan inte annat än att applådera denna kompetenta bagare som har mycket att fira idag.”
På Lidingö står småföretagare för den allra största delen av skatteintäkterna på en miljard.
Här på ön bildas 400 nya företag varje år och Lidingö har på senare tid rusat i Svenskt Näringslivs företagsranking. Nära 10 000 av öns jobb finns i de små företagen på Lidingö, vilket motsvarar 60 procent av alla jobb i kommunen. Lidingö stad har närmare 3 000 anställda som prioriterar att ge öns företagare bästa möjliga service, som exempelvis att hålla nere handläggningstider.

Text och foto: Cecilia Blomberg, politisk sekreterare Lidingömoderaterna

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *