Kalle representerar Sverige i ungdoms-OS

Kalle Ottfalk, Foto: Ingela Ottfalk
Sport21 juli 2022 kl 03.10

Kalle Ottfalk, en av öns mest lovande friidrottsungdomar, åker till Slovakien imorgon för att delta i European Youth Olympic Festival. Det är en form av europeisk ungdoms-OS där killar och tjejer som fyller eller fyllt 16 år deltar. Onsdagen den 27e juli, kl 18:20 gör Kalle sitt försök på 3000 meter. Lidingö Nyheter har tagit del av den intervju som IFK Lidingö Friidrott hade med Kalle:

Först av allt – stort grattis till uttagningen Kalle! Hur är formen?

– Den är bra eftersom jag de senaste veckorna har tränat på bra, hållit mig skadefri och inte haft några sjukdomar. Så träningen har flutit på väldigt bra. 

Berätta lite om hur du har tränat det senaste året.

–Jag har jag tränat som jag alltid har gjort, fast jag har ökat volymen på löpningen och jag är ute och cyklar längre tid också. Så nu skulle jag säga att jag på ett års snitt springer 75 km i veckan och cyklar tre timmar i veckan. Det senaste året/åren tränar jag sju gånger i veckan där jag springer fem dagar och cyklar två. De två cykelpassen speglar lugn löpning. Eftersom löpning sliter på kroppen så cyklar jag istället. På så sätt sparar jag benen så att de är fräscha inför tröskelpassen och de hårda passen som är i veckan, men också för att bygga upp en hög konditionsbas. Dessutom arbetar jag också mycket med förebyggande övningar så att jag håller mig hel och inte skadar mig.  

Mästerskapet pågår 24–30 juli. Vilka dagar tävlar du?

– På onsdag 27 juli kl 18.20 är det kval på 3000m för mig. Sen – om det går bra – är det 3000m-final fredag 29 juli kl 11.15. 

Jag misstänker att du har kollat i anmälningslistan och har koll på motståndarna. Vad har du själv för mål?

– Jag har faktiskt inte sett någon startlista än. Men jag har tittat på Europa-topplistan för 06:or så jag har ändå koll på vilka som kommer ställa upp i 3000 m. Mitt mål med tävlingen är först att jag ska ta mig vidare till finalen och sen att jag i finalen ska göra mitt bästa lopp för säsongen. Sen får vi se hur långt det räcker. Men såklart så siktar man på de högsta platserna.

Blir du nervös för en sån här stor uppgift och hur handskas du med nervositeten i så fall?

– Såklart att jag kommer bli nervös inför loppen. Men det är ju bara bra för då vet jag att kroppen är redo för att springa snabbt. Det jag gör är att jag accepterar att jag är nervös och då brukar det släppa lite. Sen när startskottet går släpper nervositeten.  

Grattis till uttagningen och ett stort lycka till från oss på redaktionen!

Källa: IFK Lidingö FriidrottKommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *