Kalla bad på Hälsans ö

Högstsa mode för 100 år sedan, kallbadhusen kan få en renässens om centern får igenom sin vilja. Detta är Höguddens kallbadhus från 1885.
Stad & Politik1 mars 2021 kl 05.39

– Förslaget har ofta kommit upp när vi varit ute och i olika sammanhang pratat med Lidingöborna, säger Patrik Buddgård (C), gruppledare för centerpartiet.

– Vi ska utnyttja Lidingös läge som inledning till skärgården. En havsbastu/kallbadhus skulle öka möjligheten för rekreation på vår ö, säger Patrik Buddgård (C), som i sin motion till fullmäktige vill att staden utreder olika lägen för var en sådan kan placeras.

Ett förslag är det kommande området Brostranden vid Lidingöbrons fäste. Avgörande för en placering är tillgängligheten, vattenkvaliteten och tillgången på el och vatten och avlopp. I motionen skriver partiet också att utredningen ska titta på olika former av finansiering.

– Att staden investerar och hyr ut till en förening eller att det finns ett samarbete med näringslivet där kopplingar kan göras till restaurangverksamhet eller kafé, skriver partiet i sin motion.

Patrik Buddgård (C) vill utreda möjligheterna för ett kallbadhus på Lidingö.

Så ert förslag ska inte ses som en ersättning för den simhall som ännu inte är på plats?

– Nej, skrattar Patrik Buddgård. Det är helt olika saker! Den vill vi fortfarande bygga.

Även om vinterbadandet tycks ha fått en renässans så är idén om ett kallbadhus på Lidingö ingen ny fråga. I slutet av 1800-talet fanns många sådana på Lidingö. Eftersom det inte ansågs passande att bada direkt från stranden uppfördes många privata kallbadhus runt om bryggorna. Även ett par större sådana fanns, bland annat i Mölna och Brevik.

Nyligen har en Facebookgrupp, Lidingö havsbastuförening, dragits igång. Gruppen har redan nästan 900 medlemmar. Föreningen är en stödförening för att bygga bastu.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *