Kadiatou – en stark röst mot våld

Kadiatou Holm Keita från ett uppträdande i Lidingö centrum i december 2018. Foto: Jonas von Hofsten
Lidingö16 april 2019 kl 06.44

Det nya stjärnskottet Kadiatou Holm Keita använder sin röst till att uppmana att våga säga ifrån när någon utsätts för våld och kränkningar. Kadiatou kom tvåa i Idol 2018 och är den fjärde ambassadören i Kvinnojouren Kerstin Lidingös kampanj #ordräddarliv som uppmanar Lidingöbor att agera mot våld.

Under sex veckor har Kvinnojouren Kerstin lyft våld i nära relationer genom lokala profiler som uppmanar oss att våga agera mot våld. Kadiatou är den yngsta i kampanjen med sina 17 år och spås redan en lysande karriär som sångerska. Hennes förebilder är Beyonce och Rihanna och det finns de inom musikindustrin som är övertygade att hon kan gå lika långt. I december förra året släppte hon sin första singel ”Say Something”.

Kadiatou har tidigare berättat i media att hon trivs på Lidingö och att det känns tryggt att bo i ett område där man känner alla. Lidingö är en trygg zon där man alltid möter någon man känner eller är bekant med. Kadiatou berättar:

– Även om jag känner mig trygg på Lidingö, så vet jag att unga tjejer ofta utsätts för våld och kränkningar. Det kan vara fysiskt våld, men också med ord. Det är viktigt att vi står upp för varandra och vågar säga ifrån när något känns fel. Det kan vara i skolan eller på en fest när man ser att killar eller tjejer kränker någon.

BRÅ, brottsförebyggande rådet, sammanställer varje år statistik på brott. Av de brott som begås mot enskild person är det hot och sexualbrott som flest uppger att de utsattes för under år 2018. Sexualbrotten ökar drastiskt varje år. Kvinnor i åldern 20–24 år är den grupp som i störst utsträckning uppger att de utsattes för sexualbrott och kvinnor i åldern 16–19 år är den grupp som var mest utsatta för trakasserier. Kadiatou uppmanar:

– Det är viktigt att blocka personer som skadar dig i sociala medier och att polisanmäla de som gör det. När man är ung har man inte alltid det bästa självförtroendet, men be om hjälp om det fortsätter. Du har alltid rätt att bli bemött med respekt, att vara dig själv, att se ut som du gör. Ingen har rätt att ta det ifrån oss.

50% av alla unga tjejer har blivit utsatta för kränkningar på nätet. Nästan hälften av alla unga tjejer har varit med om att någon på nätet försökt få dem att prata om sex eller skicka bilder med sexuellt innehåll när de inte velat.

Ingegerd Smedensjö, volontär på Kvinnojouren Kerstin och ansvarig projektledare för kampanjen #ordräddarliv, hoppas att kampanjen ska fortsätta att engagera då våld i nära relationer på Lidingö måste stoppas:

– I statistiken har vi under flera år sett en stigande kurva för sexualbrott och trackaserier. Det är viktigt att vi vuxna pratar med våra söner och döttrar om våld, trackaserier, ordval, grupptryck och även om de ideal som porren förmedlar. Vi behöver behandla varandra med respekt och empati, och stå upp för andra när vi ser att någon utsätts för kränkningar. Förändring av attityder börjar i hemmet, vid köksbordet. Vuxenvärlden är förebilder i ord och handling. Men unga kan också vara förebilder för varandra. Om det är svårt att agera själv, prata ihop er med era närmaste vänner och visa var gränser går genom att säga ifrån. Om något inte känns rätt, så är det inte heller det. Om det inte fungerar, lyssna till Kadiatous råd och ta vuxna ni litar på till hjälp.

Vi kommer följa Kadiatous musikkarriär med spänning. Under de kommande två veckorna får vi se Lidingös egen Idolstjärna uppmana oss till att respektera varandra och våga säga ifrån när någon utsätter andra för kränkningar och våld.

Kvinnojouren Kerstin Lidingö är en ideell organisation som dagligen arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. De stöttar kvinnor som utsatts för våld och oroliga anhöriga. Dit kan du alltid vända dig om du har frågor eller behöver prata med någon. På kvinnojouren kan du vara anonym och inga journaler förs på samtalen. Kvinnojouren Kerstin arbetar även förebyggande och med informationsinsatser. Kampanjen #ordräddarliv är en av informationsinsatserna under år 2019.

Kvinnojouren Kerstin

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *