
Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.
1. I Sydafrika finns fem huvudregioner för vinodling:
• Cape South Coast
• Coastal Region
• Breede River Valley
• Olifants River
• Klein Karoo
Dessa är i sin tur indelade i mindre distrikt och så kallade wards.
2. Gröna druvor är i majoritet med 56 % av odlingsarealen i Sydafrika. Nästan 20 % upptas av druvan Chenin Blanc och druvsorten växer stadigt i popularitet. De vanligaste blå druvorna i landet är Cabernet Sauvignon och Shiraz.
3. Pinotage är Sydafrikas helt egna druvsort. Druvan blev framkorsad av Pinot Noir och Cinsault år 1925. (Cinsault kallades tidigare Hermitage i Sydafrika, vilket förklarar hur namnet Pinotage föddes)
4. Stellenbosch är det mest berömda distriktet med störst antal egendomar av alla landets vindistrikt. Här finns varierade jordmånstyper, vingårdar som svalkas av sina lägen på bergsluttningarna och den kyliga havsluften sveper in från False Bay.
5. Vinlandet Sydafrika har funnits i över 350 år. Sticklingar planterades i Sydafrika kring 1652 när Godahoppsudden koloniserades av holländska sjöfarare. Syftet var då att upprätta en bunkrings-station för handelsflottan.
Art.nr 75986 Allesverloren Chenin Blanc, årgång 2020 och kostar 99 kronor. Alk.halten är 13,5 % och en sockerhalt på 0.3 g/l. 100 % druvan Chenin Blanc. Allesverloren Estate har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till tiden någon gång mellan 1696 - 1704 då guvernören av Kapprovinsen skänkte gården till en änka med namnet Cloete. Denna modiga kvinna var en av de första nybyggarna i det då ogästvänliga Swartland. År 1704 hände det som inte fick hända. Familjen kom tillbaka från en av sina långa och mödosamma resor där de inhandlat diverse verktyg och besökt kyrkan i Stellenbosch. Allesverloren ”Allt är förlorat” var det första som de sa när de kom tillbaka efter resan och såg förödelsen av det som de hade byggt upp, endast rester fanns kvar. Bostaden och de övriga byggnaderna var nerbrända och boskapen stulen av ”Sanjägarna”, en folkstam som höll till i de intilliggande bergen. Sedan dess har egendomen hetat Allesverloren. Idag är Allesverloren allt annat en förlorat då man säljer deras berömda kvalitetsviner över hela världen. Danie Malan som idag är chefsvinmakare på Allesverloren är 5e generationen och familjen Malan har ägt vingården sedan 1872. Druvorna handplockades och pressades försiktigt, musten fick jäsa och härefter klarnades vinet. Det färdiga vinet lagrades sedan i 7 månader på stora, gamla ekfat innan de återigen klarnades och slutligen buteljerades. Fruktigt och fräscht vin med tropiska toner, äpplen, vanilj och citrus. Vinet har integrerad fatkaraktär. Ett välbalanserat, elegant vin som ger en lång och härlig eftersmak. Sitter perfekt till minglet eller till en fisk i ugn https://www.tasteline.com/recept/fisk-i-ugn-torskvitfisk/ Friggavägen 24.
Art.nr 71747 Mulderbosch, årgång 2020 och kostar 199 kronor för 1500 ml. Alk.halten är 12,5 % och en sockerhalt på 0,3 g/l. 100 % druvan Cabernet Sauvignon. Mulderbosch skapade sig på kort tid ett rykte som en av Sydafrikas förnämsta vinproducenter. När den ryktbare vinmakaren och vitvinsspecialisten Mike Dobrovich och en kompanjon startade verksamheten här 1989 var gården nergången. Men effektiv röjning och nyplantering gav snabbt resultat, femton år senare gjordes här viner av världsklass. Vinbibeln Platter´s har korat Mulderbosch Sauvignon Blanc till ”Sydafrikas mest hyllade Sauvignon”, och även de övriga vita vinerna av Chardonnay och Chenin Blanc har fått mycket höga betyg. Idag leder sydafrikanske toppvinmakaren Henry Kotzé produktionen. Henry har arbetat på några av de mest välrenommerade vinerierna i Stellenbosch och haft förmånen att arbeta nära Pierre Lurton från berömda Chateau d'Yquem och Chateau Cheval Blanc. I Sverige är det många som känner igen Mulderbosch genom rosévinet som blivit en jättesuccé. Buteljen är lätt att känna igen på grund av den långsmala etiketten som löper längs med flaskan, ett sk cigar band. Samma etikett pryder också basutbudet av vita viner på Sauvignon Blanc och Chenin Blanc. Mulderbosch producerar också en serie prestigeversioner av de vita vinerna under annan etikett och den topprankade röda Bordeauxblenden ”Faithful Hound”. Druvorna krossas och kallmacererar i sex timmar därefter får musten jäsa i ståltank. Vinet har en karaktär av jordgubbar, örter, blodapelsin och hallon och passar mycket bra till kycklingsallad https://www.svt.se/recept/kycklingsallad-1 L-Ö centrum.
Art.nr 6315 Diemersfontein Coffee, årgång 2017 och kostar 89 kronor. Alk.halten är 14,5 % och sockerhalten är under 0,3 g/l. Det här vinet är Coffee Pinotage ”Originalet", Den kom ut för första gången med 2002 och blev omedelbart en succé. Det skapades av Diemersfontaints första vinproducent, Bertus Fourie. Många har försökt kopiera vinet men Diemersfontain Coffee Pinotage är orginalet och fortfarande den lysande stjärnan. 100 % Pinotage och är en korsning av druvorna pinot noir och cinsault. Färgen är mörkröd. Mycket fruktig doft och smak med underbara toner av rostade fat, nybryggt kaffe, plommon, choklad, kryddnejlika och vanilj med lätta inbjudande tanniner. Till en ryggbiff https://www.santamariaworld.com/se/recept/grillad-ryggbiff-med-prastostslungade-pommes-av-sotpotatis/ I Centrum.
Art.nr 2847 Kleine Zalze, årgång 2019 och kostar 149 kronor. Alk.halten är 14,5 % och har en sockerhalt på 0,35 g/l, även här 100 % Pinotage. Kleine Zalze grundades 1685, och ägs idag av Kobus Basson som köpte egendomen 1996. När Kobus Basson bestämde sig för att lägga juridiken på hyllan för att etablera sig som vinproducent i Sydafrikas mest prestigefyllda appellation gjorde han det med besked. Inte ville han ”bara” producera viner av högsta klass, han ville också göra sin gård Kleine Zalze till en mat- och dryckdestination för den kräsna konsumenten. Med restaurangen ”Terroir” kan Kleine Zalze erbjudna ett av de bästa köken i hela Western Cape, och gästerna kan med fördel övernatta i någon av de exklusiva lägenheterna på gården. Vinmakning på Kleine Zalze kan spåras ända till 1695 och familjen Basson har denna klenod i sin ägo sedan 1996. Kleine Zalze är kanske mest kända för sin utmärkta Chenin Blanc, men här produceras röda och vita viner inom ett stort spektrum. Från vardagsvinet Foot of Africa, till premiumvinerna Family Reserve via prisvärda Vineyard Selection. Kleine Zalze gör viner för alla plånböcker, gemensamt för hela sortimentet är genomgående hög kvalitet och skicklighet i vinmakning. Vinet har lagrats ett år på fransk ek. Vinet har en fruktig doft med toner av kaffe, fat, kanel och smaken har inslag hallon, kaffe, svarta vinbär och blåbär. Till en kyckling https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/zLp3pb/kycklingfile--i-smakrik-tomatsas Sektion 6.