Julgransguiden: Din guide till öns bästa julgran

Där kan du hitta öns bästa julgran.
Lidingö9 december 2023 kl 05.30

Julen är här och julgransförsäljningen startar med storm. Lidingö Nyheter har gett sig ut i kylan för att hitta öns bästa gran, till rätt pris. Har du köpt julgran än? Använd vår guide för att hitta granen som passar dig bäst.

Blomsterlandet säljs det allt från utomhusjuldekorationer till julkransar och självklart en stor mängd julgranar. Enligt butiken säljer runt 2 000 granar per år, vilket gör dem till att ha öns största utbud av granar. Bara i förra veckan såldes ungefär 400 granar. På bilden ovan kan du se alla priser butiken har, du kan köpa en rödgran mellan 199-599 kr och en kungsgran för 349-899 kr, där kan du alltså hitta öns billigaste julgranar.

I Högberga kan du hitta samma killar som varit där i flera år. På samma plats som alla andra år, står de i korsningen vid Södra Kungsvägen/Högbergavägen. Det säljs både rödgranar och kungsgranar där, rödgranar för ett fast pris på 650 kr och kungsgranar för 850 kr. Detta är även ett av tre ställen på ön som redaktionen har hittat, som erbjuder hemkörning av granar, för 100 kr.

Vasatorget i centrum hittar du Vasatorgets frukt och grönt, där de har försäljning året om. Under sommaren säljs det både frukt och grönt samt blommor. Nu under vintern är det annorlunda, med julkransar för 200-600 kr, olika storlekar av julbockar, små julgranar i kruka, massvis av julgodis samt julblommor. Sedan till det viktigaste, de säljer rödgranar från 490 kr och kungsgranar för 800-850 kr.

Kevins blommor har också sett stort utbud av julgranar. Där säljer de även julkransar, julbockar, små julgranar i kruka och julgranar i olika storlekar. Rödgranar för 250-500 kr och kungsgranar för 800 kr. Kevin säljer runt 450-500 granar per år och det är kungsgranen som säljs bäst.

Här kommer Kevins tips för att hålla julgranen i sitt bästa format:

– Mitt tips är att inte ta in granen direkt, ta helst in den till garaget först. Granen är väldigt kall eftersom den stått i kylan i flera dagar, vilket betyder att granen kommer tappa sina barr fort. Om du måste ta in den direkt så ställ den i duschen/badkaret och skölj av den med ljummet vatten, det tinar upp granen lite. Ställ inte heller julgranen nära värme, som öppen spis, element eller i köket.
Det är viktigt att ha rätt julgransfot också, det finns olika storlekar att köpa. Om du har en för tajt julgransfot kommer du behöva hugga av en stor del av julgranens stam och då försvinner barken som tar upp vattnet.

IFK Lidingö som tidigare har stått vid Elverket och haft sin julgransförsäljning, står nu innanför staketet vid Vallen. Föreningen säljer rödgranar för 650 kr, dessa granar är mellan 1,80 till 2,20 meter höga. Deras kungsgranar som är mellan 1,80 till 2,50 meter höga säljs för 750 kr styck. De har även små granar i kruka för 500 kr och erbjuder hemkörning för 100 kr.

På bilden ovanför kan du se glada Hampus som står och säljer granar med ett par utsidan av staketet mot Vallen. Detta är samma gäng som stått där i flera år. Där säljs det kungsgranar för 800 kr och rödgranar för 600 kr. Gänget som säljer där erbjuder även hemkörning till dig som köper en gran. Om du bor i närheten av Vallen kör de hem granen alldeles gratis, om det är på andra sidan ön kostar det runt 100 kr. De hjälper även dig att sätta upp granen om du så vill. Detta gäng skänker även 10 000 kr till organisationen Läkare utan gränser! Förra året skänkte de pengar till Ukraina.

FörsäljareRödgranKungsgran
Högberga650 kr850 kr
Vallen600 kr800 kr
IFK Lidingö550 kr750 kr
Vasatorget490 kr800–850 kr
Kevins blommor250–500 kr800 kr
Blomsterlandet199–599 kr349–899 kr
Text: Julia Huzelius
Bild: Andreas Lindberg

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *