Jouröppen vårdcentral? Kanske nästa år

Carl Johan Schiller (KD) ställer frågan om jouröppen vårdcentral på Lidingö.
Stad & Politik8 februari 2023 kl 04.423

På tisdagens fullmäktigemöte i Region Stockholm var tre talare från Lidingö uppe i talarstolen.

Först var det Carl Johan Schiller (KD) som ställde en fråga till majoriteten (S, C, MP) om när en kvälls- och helgöppen vårdcentral ska bli verklighet på Lidingö. Socialdemokraten Aida Hadzialic lovade i en artikel på Lidingö Nyheter den 9 juni att så ska bli fallet.

Ansvarig representant från Socialdemokraterna var inte på plats, men koalitionspartnern Christine Lorne från Centern svarade. Först ville hon inte ge något definitivt besked, utan talade lite allmänt om att man vill "stärka vården" och att kvälls- och helgöppna vårdcentraler är en del i detta. Men efter att Carl Johan Schiller upprepat sin fråga kom ett halvt löfte om att det ska kunna vara på plats nästa år. Kanske. Alltid något?

Christine Lorne från Centern ger ett halvt löfte om jouröppen vårdcentral på Lidingö.

Andra Lidingöbon i talarstolen var Amelie Tarschys Ingre (L) som tog upp frågan om att bygga klart Spårväg City från stan till Lidingö. Anton Fendert från Miljöpartiet svarade att de arbetar för att få till det, men att man måste lösa frågan om finansieringen först. Alltså inget definitivt besked i den frågan heller.

Se debatten på webb-tv här.

Läs artikeln om Aida Hadzialic ur Lidingö Nyheter här.

Slutligen gick Daniel Källenfors upp i talarstolen och ställde en fråga till till Jens Sjöström, men på grund av säkerhetsläget blev det Robert Johansson (S) som fick svara. Så här frågade Daniel Källenfors: Hyr region Stockholm ut, eller upplåter på andra sätt lokaler till bildningsförbund? Robert Johansson svarade att Region Stockholm inte hyr ut lokaler till bildningsförbund.

Daniel Källenfors var ganska upprörd att Jens Sjöström inte kunde svara. Det fick stor uppmärksamhet i riksmedia.

Läs vad Expressen skrev här.

Se och hör hur SVT:s lokala nyheter från Stockholm tog upp det här.

Läs Daniel Källenfors inlägg på facebook här.

Kommentarer

 1. Vi har redan en jouröppen vårdcentral på Lidingö:

  ”- Att ha öppet på kvällar och helger är självklart för oss även om det kanske inte är lönsamt, men det är en service som vi vill ge dem som listar sig på Gustafskliniken – man vet ju aldrig när man blir sjuk, säger Therese, och lägger till att de även har hemsjukvård om så behövs.
  https://www.lidingonyheter.se/gustafkliniken-oppnar-idag/

  Fri konkurrens i en fungerande marknad bör ge oss fler helgöppna vårcentraler utan att regionen behöver agera.

  Amen

  1. Det är fantastiskt om frågan kan lösas så enkelt. Dock har många andra VC sagt att det inte är möjligt av ekonomiska skäl. Jag har därför hört av mig till Gustafkliniken för att höra mer om hur de tänker kring den här och många andra frågor.

   Carl-Johan Schiller (KD)

 2. Gustafkliniken sitter med korten på handen. Hur lång tid kommer det att ta innan man blir uppköpta till överpris för att sedan ”rättas in i ledet”? Det är ju så det går till på en väl fungerande oligopolmarknad. Allt i den fria konkurrensens namn. Naturligtvis.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *