
Biodling är en uppskattad hobby bland många och har funnits bland människor i årtusenden. Men vad behöver man tänka på för att bli biodlare? Vi har träffat Jon Gawell, ordförande i Lidingö Biodlarförening, för att ta reda på mer om den populära sysselsättningen.
Solen skiner och på den lilla grusgången upp mot Jon Gawells hus ligger en katt och jamar. Trädgården är frodig och i hörnet står två bikupor med var sina samhällen. Jon Gawell har sysslat med biodling i 3 år och är ordförande och utbildningsansvarig för Lidingö Biodlarförening.

Kuporna Jon har är australiensiska och av märket Flow Hive. Konstruktionen på kuporna består av ett yngelrum i botten där drottningen lägger ägg och larverna bor. Våningen över är konstruerad så att drottningen inte kan ta sig upp, och det är där honungen finns. Bidrottningen lämnar aldrig kupan utan har som enda uppgift att lägga ägg. Resten av bina är arbetsbin som föder upp äggen till larver och fullvuxna bin samt står för insamlingen av nektar och pollen. Hanbina kallas för drönare och har som enda uppgift att befrukta drottningen. I Jons samhällen är bina av sorten Buckfast och det är den dominerande sorten på Lidingö. Utöver dessa finns sorterna Gula Ligustica, Gråa Carnica och Nordiska bin.
Hur mycket honung man får ut av sina bisamhällen beror på hur starkt samhället är och hur mycket nektar det finns i naturen.
– I år räknar jag med att få ca 40 kg av mina kupor, vilket tyder på ett välmående samhälle. Förra året producerades ingen honung alls, det kan ha berott på att mina samhällen inte vuxit sig tillräckligt starka, men det finns också andra tänkbara anledningar, berättar Jon och fortsätter:
– En biodlare i närheten av mig, producerade 70 kg honung i fjol, så ett tänkbart scenario är att mina samhällen utsattes för röveri, alltså att andra bisamhällen snodde honung från mitt.

Jon tappar av honung för husbehov 1-2 gånger per år för att sedan slutskatta resten av honungen på sensommaren innan invintring av samhällena. Det traditionella sättet att få ut honung på har varit att slunga honungen med en stor tvättmaskinsliknande apparat. Men med Flow Hive kan man enkelt tömma honungen direkt i burken och behöver ingen skyddsdräkt.

Kom i gång med biodling
Vill man börja med biodling finns det framför allt två saker man behöver ta hänsyn till, menar Jon:
– För det första behöver du ta kontakt med din lokala biodlarförening, här på Lidingö är det Lidingö Biodlarförening. Nästa steg är att gå en kurs. Det finns så fruktansvärt mycket att lära sig och jag som hållit på i några år är fortfarande långt från att kunna allt, säger Jon Gawell.
När man har bestämt sig för vilken utrusning och typ av bin man vill ha, behöver man anmäla placeringen av sina bisamhällen till länsstyrelsen. Detta gäller även om man får sjukdomar bland bina. Lidingö Biodlarförening har som ett gemensamt projekt att varje höst åka runt till alla biodlare för att behandla bina med myrsyra och sedan oxalsyra mot kvalster.
Hur mycket tid man lägger på sina bin kan man i princip välja själv. Jon har biodlingen som sin hobby och lägger några timmar i veckan på sina bin varje säsong och tycker mycket om det han gör.
– Jag rekommenderar varmt hobbyn till alla.
För mer information, besök Lidingö Biodlarförenings hemsida.
Som redaktör på semester måste jag väl få säga att det här var ett väldigt trevligt reportage. Mycket intressant och välskrivet. Bra Fanny, nu kan jag vara ledig i ett par veckor till!