Jolleseglare i blåsväder

Optimistjolleförbundets seglarfest.
Sport17 juni 2020 kl 06.40

Helgen den 13-14 juni var det inplanerat traditionella regionkval, där Optimistjolleseglare från de duktiga olika regionerna skulle träffas och förbereda sig för nästa års Rikskval, det vill säga regattorna där landslagen tas ut. Regionkvalen samlar normalt 60-70 seglare och säkert fler föräldrar, coacher och funktionärer. Men Corona satte stopp för dessa tävlingar. Istället kom Optimistjolleförbundet på idén att man skulle skapa en seglarfest i varje vik och för alla Optimistjollebarn var välkomna. Många klubbar fixade detta event helt på egen hand bara för klubbens medlemmar, medan vissa klubbar gick ihop 2-3 stycken för att fixa tillsammans.

Lidingö Jolleseglare samarbetade med Kvarnviken och Mälarhöjden som bjöds till Lidingö i lördags, 21 barn deltog från de tre klubbarna.

Regionkval för alla skulle inte vara en vanlig kappsegling, utan ett extra skoj event med utmaningar där klubbarna runt hela landet tävlade i två grenar: Flest slag per minut (räknat i genomsnitt och en stafett där tre seglare skulle göra snabbaste 720 graders svängar.

Alla klubbens seglare fick en minut på sig att göra så många slag som möjligt, barnen från de tre klubbarna på Lidingö klarade av att göra i genomsnitt 13,5 slag under denna minut. Därefter fick barnen göra 720 graders svängar, man snurrar två varv vilket normalt används som straff om man till exempel har krockat. De tre snabbaste blev ett stafettlag som fick göra var sin 720 graders sväng efter varandra, detta klarades av på 46,5 sekunder. Det var ganska blåsigt på lördag förmiddag, drygt 8 m/s, så svängarna var inte helt lätta att utföra. 

Klockan 12 skulle sedan alla Optimistjolleseglare runt hela landet göra 720 graders svängar samtidigt. 

På eftermiddagen genomfördes 4 lite mer vanliga race, den regattan vanns av Carl Norman från Kvarnviken, tvåa kom Emma Wennberg Lidingö, 3a Erik Weck från Kvarnviken och 4a Matilda Breitung Lidingö. Pokaler till de 8 bästa, medaljer till övriga och nyttopriser lottades ut. Och så det viktigaste, det sociala och ha skoj, inklusive att äta en nygrillad hamburgare tillsammans.

Text och foto: Anders Wennberg

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *