Jobben och pandemin

Debatt7 april 2021 kl 04.58

Hur säkerställer norrorts arbetsgivare arbetsmiljön för de som inte jobbar hemma?

Nya siffror visar att nära nio av tio arbetare i länet har gått till jobbet under pandemin. Hälften av kvinnorna kan inte hålla fysiskt avstånd och en tredjedel uppger att de fått liten eller ingen utbildning alls för att minska smittan.

LO:s rapport Vi som inte jobbade hemma visar att priset är högt. Bland annat i form av sämre arbetsmiljö, minskade inkomster, ökad oro för ekonomin och ökad arbetsbelastning.

Tre av tio i länet uppger också att de gått till jobbet när de haft symptom. Skälen är främst ekonomiska, de anser sig inte ha råd att stanna hemma.

Pandemin är inte över men protesterna mot restriktioner och viljan av att hålla dem minskar. Vad kan och bör en arbetsgivare i norrort göra?  Vi i LO facken i norrort vill lyfta fram tre viktiga uppdrag:
- Säkerställ att alla som inte kan jobba hemifrån får tillgång till skyddsutrustning.
- Säkerställ att alla har utbildning så att de kan undvika att sprida smitta eller bli smittade.
- Sätt fokus på det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Vi ser nyttan av att minska ohälsan som en ökad arbetsbelastning kan ge.

Som vi ser det behövs både korta akuta insatser för att minska det som nu blossat upp i våra kommuner. Det behövs också långsiktiga strategier i samråd med många parter. Bara vädjanden räcker inte.

Om inget mer görs drabbas så väl kommunerna som statens plånböcker, (förutom den enskilde) av ett ohälsosamt arbetsliv.

Vi kan och vill bidra!

LO facken i Österåker, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Lidingö, Danderyd
Mats Lundström och Rahel Tzegay

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *